Στιγμιότυπα από ένα συνέδριο που ανοίγει τα φτερά του

Στιγμιότυπα από ένα συνέδριο που ανοίγει τα φτερά του

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ήταν Σάββατο, γύρω στις 5 το απόγευμα στο Philip House, κοντά στο Piccadilly Circus. Στην κατάμεστη κύρια αίθουσα του RGConnect 18, του πέμπτου ετήσιου συνεδρίου του Reload Greece, το κοινό παρακολουθούσε έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς επιστήμονες διεθνώς, τον Τζέιμς Ρόμπινσον, να εξηγεί τη θεωρία που ανέπτυξε μαζί με τον Νταρόν Ατζέμογλου στο βιβλίο «Γιατί Αποτυγχάνουν τα Έθνη».

Ο Ρόμπινσον αντιπαρέβαλε τον Μπιλ Γκέιτς με τον Μεξικανό δισεκατομμυριούχο Κάρλος Σλιμ. «Έβγαλαν το χρήματά τους με τελείως διαφορετικό τρόπο. Στις ΗΠΑ, για να γίνεις πλούσιος, πρέπει να στραφείς στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Στο Μεξικό ή στην Κολομβία, ο δρόμος προς τα πλούτη είναι διαφορετικός: γίνεσαι φίλος με ισχυρούς παράγοντες, οι οποίοι ρυθμίζουν την αγορά ώστε να μην αντιμετωπίζεις ανταγωνισμό, κ.ο.κ.», εξηγούσε. «Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για θεσμούς».

Στιγμιότυπα από ένα συνέδριο που ανοίγει τα φτερά του-1

Στο ίδιο πάνελ, ο Ηλίας Παπαϊωάννου του London Business School εφάρμοσε τη θεωρία των Ρόμπινσον-Ατζέμογλου: «Στη ρίζα του ελληνικού προβλήματος βρίσκονται οι αναποτελεσματικοί και πελατειακοί θεσμοί της χώρας», είπε. Η δημοσιονομική σπατάλη και η υπερχρέωση ήταν τα «συμπτώματα» των παθογενειών της δημόσιας διοίκησης, των δικαστηρίων, του ρυθμιστικού πλαισίου και του πολιτικού συστήματος που τα διαμορφώνει και τα συντηρεί, τόνισε. Η Ελλάδα «χρειάζεται ένα τέταρτο, θεσμικό πρόγραμμα διάσωσης».

Το φετινό συνέδριο του Reload Greece ήταν το πιο φιλόδοξο ως σήμερα (disclaimer: ο γράφων συνέβαλλε σε έναν μικρό βαθμό σε συμβουλευτικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου). «Το RGConnect18 συγκέντρωσε στον ίδιο χώρο CEOs, επίδοξους επιχειρηματίες, διαμορφωτές πολιτικής, επενδυτές, ακαδημαϊκούς και νέους καλλιτέχνες», σημειώνει η επικεφαλής του Reload Greece Έφη Κυρτάτα. «Η προσέλευση, η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν άνευ προηγουμένου».

Για το ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στην προαγωγή της ευημερίας μίλησε στη δική του ομιλία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στα χρόνια της κρίσης, είπε, πρωταρχικός στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η ανατροπή των παγιωμένων προσδοκιών  περί της αδυναμίας της Ελλάδας να θέσει υπό έλεγχο τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, όπως παραδέχθηκε, επιτεύχθηκε «με την επιβολή πολύ υψηλών φορών σε όλο το φάσμα». Τώρα που έχει επιτευχθεί, «η νέα προτεραιότητα, που αντανακλάται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε προ ημερών, είναι η αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος σε μία πιο φιλο-αναπτυξιακή κατεύθυνση», με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί «δεν επαρκούν» και δήλωσε ανοιχτός σε ιδέες για φοροελαφρύνσεις χαμηλού κόστους που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Στιγμιότυπα από ένα συνέδριο που ανοίγει τα φτερά του-2

Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο πρωτοπόρος δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, που εξήγησε τη φιλοσοφία πίσω από την έξυπνη πόλη που διοικεί (την πρώτη, μεταξύ άλλων, που θα αποκτήσει δίκτυο 5G). «Δεν αλλάζει μία πόλη ο δήμαρχος και η ομάδας του», τόνισε. «Την αλλάζει ολόκληρη η κοινότητα». Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα αυτόνομα (χωρίς οδηγό) λεωφορεία που κυκλοφόρησαν πιλοτικά στα Τρίκαλα – «στο κέντρο της πόλης, όχι σε κάποιο προστατευμένο χώρο» – αλλά και στην επιτυχημένη εκστρατεία του κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. «Προσπαθούμε να κάνουμε το αυτονόητο», είπε με ασυνήθιστη για πολιτικό μετριοφροσύνη, διερωτώμενος παράλληλα για τη χώρα «μήπως χρειαζόμαστε format, να ξαναρχίσουμε από την αρχή».

Η θεματολογία της ημερίδας ήταν ευρύτατη. Στη μία αίθουσα μπορούσε κανείς να ακούσει τον Γιάννη Καλφόγλου, σύμβουλο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και blockchain, να δίνει το στίγμα της επανάστασης των έξυπνων μηχανών (η τεχνητή νοημοσύνη «είναι ένας ελβετικός σουγιάς, που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πτυχή της λειτουργίας μιας επιχείρησης»)· την ίδια στιγμή, ο Μανώλης Πρατσινάκης, ερευνητής και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση στην Οξφόρδη, έδινε νέα στοιχεία για τη μετανάστευση στα χρόνια της κρίσης, και την απροθυμία όσων έφυγαν να επιστρέψουν στη χώρα. Λίγο αργότερα, ο Δημήτρης Τσαπούλης, Chief Operating Officer της Signal Maritime, εξηγούσε πώς η εταιρεία του δημιούργησε έναν λογισμικό για να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία ανάλυσης δεδομένων και λήψης αποφάσεων στον ναυτιλιακό κλάδο. Στην κύρια αίθουσα, ο Μανώλης Mανασάκης της Uber μιλούσε για τη δύσκολες ισορροπίες της ρύθμισης ενός ραγδαία εξελισσόμενου τεχνολογικού κλάδου.

«Μέσα από την πλατφόρμα μας, τις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, το Reload Greece θα συνεχίσει να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη σύσφιγξη των σχέσεων της διασποράς με την Ελλάδα και στην διευκόλυνση των επαφών ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές», σημειώνει η κ. Κυρτάτα. Αν κρίνουμε από την έως τώρα πορεία του εγχειρήματος, δεν δικαιούμαστε να αμφιβάλλουμε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή