ESG στόχοι και καινοτομία με έμφαση στο ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
esg-στόχοι-και-καινοτομία-με-έμφαση-στο-ο-561662209

ESG στόχοι και καινοτομία με έμφαση στο ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα

Με αφετηρία τις ισχυρές επιδόσεις του έως σήμερα σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει δεσμευτεί σε 20 φιλόδοξους στόχους ESG για το 2025 και μετά, επιδιώκοντας να συμβάλει σ’ έναν βιώσιμο, ψηφιακό και συμπεριληπτικό κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. 

Οι στόχοι εστιάζουν σε τέσσερις πυλώνες που έχουν καθοριστεί ως ουσιώδεις από τους συμ-μετόχους του Ομίλου και διέπονται από τις αρχές καλής διακυβέρνησης, διαφάνειας και επιχειρηματικής ηθικής: α) Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιακό μετασχηματισμό, β) εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την εξέλιξη, γ) θετικό αποτύπωμα στις περιοχές δραστηριοποίησης και δ) υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα. Οι συνολικές επιδόσεις έναντι των στόχων δημοσιεύονται στην Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού του Ομίλου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στην επικοινωνία με τους συμ-μετόχους.

Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050 

Στους στόχους ESG του Ομίλου συμπεριλαμβάνεται και ο φιλόδοξος στόχος μείωσης των καθαρών εκπομπών CO2 κατά 35% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. O Τιτάνας είναι μία από τις πρώτες εταιρίες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi). 

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος έχει υπογράψει τη δέσμευση «Business Ambition for 1.5°C» για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη έως 1.5°C, ενώ συμμετέχει και στην παγκόσμια εκστρατεία «Race to Zero» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC) για έναν υγιέστερο πλανήτη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Πράσινη καινοτομία 

Για την επίτευξη του στόχου μείωσης του CO2 ο Όμιλος επενδύει στην πράσινη καινοτομία:

  • Νέα προϊόντα: Μετάβαση σε προϊόντα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης. Ειδικά στις ΗΠΑ η παραγωγή ασβεστολιθικού τσιμέντου χαμηλότερων εκπομπών CO2 έχει ανέλθει στο 50% των συνολικών πωλήσεων του Τιτάνα στη χώρα.
  • Πρωτοποριακές διαδικασίες παραγωγής: Ανάκτηση ιπτάμενης τέφρας από παλαιές αποθέσεις και μετατροπή της σε «πράσινα προϊόντα».
  • Πράσινες επενδύσεις: Υλοποίηση επενδύσεων, ενδεικτικά, 25 εκ. ευρώ στο Καμάρι Βοιωτίας για την υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων και 49 εκ. ευρώ στη Φλόριντα των ΗΠΑ για την αυξημένη χρήση τσιμεντοειδών προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

     

  • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα 
  • Υλοποίηση πέντε καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων δέσμευσης και χρήσης CO2, για ένα εκ των οποίων ο Τιτάνας έχει αναγνωριστεί από το «Ραντάρ Καινοτομίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Βασικός Φορέας Καινοτομίας. 
  • Διερεύνηση της παραγωγής και χρήσης πράσινου υδρογόνου στην παραγωγική διαδικασία του τσιμέντου. Το σχετικό έργο «H2CEM» έχει συμπεριληφθεί από  τις ελληνικές κρατικές Αρχές στο στάδιο προ-κοινοποίησης του πρώτου κύματος σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (EU Hydrogen IPCEI).
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT