Νέα εποχή ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης εγκαινιάζει ο όμιλος ΑΒΑΞ
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
νέα-εποχή-ισχυρών-ρυθμών-ανάπτυξης-εγ-561662629

Νέα εποχή ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης εγκαινιάζει ο όμιλος ΑΒΑΞ

Σε τροχιά ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης έχει εισέλθει ο όμιλος ΑΒΑΞ που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα. Με πυλώνες την ανθεκτικότητα, την ανάπτυξη, τη συνέπεια και τη βιωσιμότητα και σημείο αναφοράς την κατασκευή εμβληματικών έργων, ο όμιλος ΑΒΑΞ έχει δημιουργήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, έχοντας καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της πανδημικής κρίσης στις κατασκευές και το σύνολο του επιχειρείν. Αυτό εξάλλου, φανερώνουν τα αποτελέσματα εννεάμηνου της φετινής χρονιάς, οπότε ο όμιλος ΑΒΑΞ εμφάνισε τον υψηλότερο κύκλο εργασιών των τελευταίων πέντε ετών, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 521 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά φανερώνουν σταθερή πορεία, όπως και την μετάβαση στην κανονικότητα με προοπτικές περαιτέρω μεγέθυνσης βάσει μίας ισχυρής στρατηγικής ανάπτυξης.

Ο εισηγμένος από το 1994 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμιλος έχει βάλει την υπογραφή του σε ορισμένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα έργα που έχουν μεταμορφώσει την Ελλάδα, όπως η Αττική Οδός, το Μετρό της Αθήνας και η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα του ομίλου στηρίζονται στην μοναδική τεχνογνωσία του, την υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του και την ικανότητα εκτέλεσης και παράδοσης έργων εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. 

Για τον όμιλο ΑΒΑΞ, που επικεντρώνεται στους κρίσιμους τομείς των Κατασκευών, των Παραχωρήσεων και της Ενέργειας, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τροφοδοτούν το όραμά του να παραμείνει ηγέτης στην εγχώρια αγορά, όπως και να επεκταθεί στο εξωτερικό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κατασκευαστικός όμιλος, που διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ, υλοποιεί την υπερσύγχρονη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη. Και σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 2022 ολοκληρώνει και παραδίδει στο επιβατικό κοινό την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας προς τον Πειραιά.

Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου ανήκει και το Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως και σημαντικά άλλα έργα υποδομής και projects στην ενέργεια, τη βιομηχανία και την ανάπτυξη ακινήτων. Διαθέτει ακόμη ισχυρή παρουσία στις παραχωρήσεις, με ισχυρή συμμετοχή στην Αττική Οδό, τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα, την Ολυμπία Οδό, στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας και τις Μαρίνες Αθηνών και Λεμεσού.   

Με στόχο την ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων, ο όμιλος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του και πρόκειται να διεκδικήσει σημαντικά νέα έργα υποδομών. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά αφορούν στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτη (Β.Ο.Α.Κ.), την επέκταση της Αττικής Οδού και το Flyover του Περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης. 

Διεκδικεί ακόμη σειρά ιδιωτικών έργων, με το μεγαλύτερο από αυτά να περιλαμβάνει την Μητροπολιτική Παρέμβαση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα έχει δώσει το «παρών» στους διαγωνισμούς για τα έργα  της υπογειοποίησης της λεωφόρουΠοσειδώνος, του συνόλου των έργων υποδομής και για την κατασκευής του Πύργου κατοικιών Marina Tower στην Μαρίνα του Ελληνικού. 

Ωστόσο, ο όμιλος δρομολογεί, ήδη, την έναρξη της δραστηριοποίησής του στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της συμμετοχής της θυγατρικής τουAVAX Development στην επερχόμενη μεγάλη επένδυση στο Νέο Φάληρο, σε συνεργασία με την Dimand. Το έργο αφορά στην κατασκευή συγκροτήματος μικτής χρήσης 57.450 τ.μ. σε οικόπεδο 18,7 στρεμμάτων στο Νέο Φάληρο, δίπλα στο Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης και στην ευρύτερη περιοχή Κέντρου Καινοτομίας που έχει δημοπρατηθεί ως Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

Η παρουσία του ομίλου είναι ισχυρή και στην Ενέργεια. Η θυγατρική Volterra, δραστηριοποιείται στην παραγωγή, την εμπορία και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, κατέχοντας μερίδιο λιανικής από 2% έως 3%. Στον τομέα της παραγωγής, διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικής ισχύος 73 MW σε λειτουργία, 36MW προς κατασκευή και άνω των 150MW υπό ανάπτυξη. Το 2020 η Volterra κατασκεύασε το αιολικό πάρκο «Λυκοβούνι» (53,7MW), φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βοιωτία, ενώ φέτος ξεκινά την κατασκευή αιολικών πάρκων σε Κοζάνη, Καστοριά και Σαμοθράκη. 

Πολυσχιδής είναι και στο εξωτερικό η δραστηριότητα του ομίλου. Τα μεγάλα έργα εκτός Ελλάδας περιλαμβάνουν τονέο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Bismayah του Ιράκ, ισχύος 1.650 ΜW και αξίας 533 εκατ. ευρώ, τον αυτοκινητόδρομο Ston Bypass στη δυτική ακτή της Κροατίας, ένα έργο ύψιστης σημασίας για τη χώρα. Ξεχωρίζει ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, ύψους 145 εκατ. ευρώ, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Κύπρο, ο όμιλος ΑΒΑΞ ηγείται της κοινοπραξίας κατασκευής του πολυτελούς City of Dreams Mediterranean. Πρόκειται για το πρώτο πολυθεματικό θέρετρο στην Ευρώπη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της χρονιάς, προσελκύοντας ετησίως 300.000 επισκέπτες στο νησί. 

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου ΑΒΑΞ, προβλέπει την ενίσχυση της δραστηριότητας, κατά τις επόμενες δεκαετίες, στις Κατασκευές, τις Παραχωρήσεις και την Ενέργεια με στόχο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασιών και την περαιτέρω διεθνοποίηση της δραστηριότητάς της. Ο όμιλος απαριθμεί περισσότερα από 2.750 έργα σε 15 χώρες, σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Αφρική και απασχολεί περισσότερους από 2.600 εργαζομένους, εμφανίζοντας κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος που ιδρύθηκε το 1986, αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, με διαχρονικά ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία και την ανάπτυξη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή