Το ελληνικό Χρηματιστήριο μοχλός ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις

Το ελληνικό Χρηματιστήριο μοχλός ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις

Η αύξηση του αριθμού και η ενίσχυση της ρευστότητας των εισηγμένων εταιρειών αποτελούν τους βασικούς στόχους του ΧΑ και τη συμβολή του στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από απροσδόκητες διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους και στη διεθνή οικονομική σκηνή. Παρά το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που διαμόρφωσαν αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες, το 2022 το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο «άντεξε», αλλά και κατέγραψε μια καλή χρονιά, με πλέον ενδεικτικό το ότι ο γενικός δείκτης κατέγραψε την 3η καλύτερη ετήσια απόδοση (+2,2% στις 12.12.22) μεταξύ των βασικών δεικτών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υψηλή κερδοφορία και μερίσματα

Όμως, και σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιρειών σημειώθηκε σημαντική κερδοφορία, πολύ υψηλότερη από αυτήν του 2021. Tο α΄ εξάμηνο του 2022 η κερδοφορία αυξήθηκε κατά 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του εννεαμήνου 2022 (80 εισηγμένες από τις 115, χωρίς να περιλαμβάνονται οι Τράπεζες), η κερδοφορία ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας ήδη την κερδοφορία ολόκληρης της χρήσης 2021 (όπου είχε ανέλθει σε 5,1 δισ. ευρώ). Συμπεριλαμβανομένων των 4 συστημικών τραπεζών (84 εισηγμένες) η κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2022 έχει ανέλθει των 9,3 δισ. ευρώ. Οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών επέτρεψαν τη διανομή μέσα στο 2022 ποσού-ρεκόρ 2,4 δισ. ευρώ στους μετόχους τους, με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από την έναρξη της κρίσης το 2010.

Εντός του 2022 πραγματοποιήθηκαν δύο νέες εισαγωγές εταιρειών, η μία εκ των οποίων ήταν η πρώτη μεγάλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο από το 2007. Στην έτερη αγορά μας, αυτήν των ομολόγων, η κινητικότητα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, με πέντε νέες εισαγωγές (τέσσερις στην Κύρια και μία στην Εναλλακτική Αγορά).

Οι νέοι στόχοι που θέτει το ΧΑ

Με αυτά τα θετικά δεδομένα, αναμφίβολα βασική προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας και η εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Πέραν των δικών μας πρωτοβουλιών, σημαντική είναι η αδιάλειπτη συνεργασία μας στον τομέα αυτόν, τόσο με τα συναρμόδια υπουργεία όσο και με ευρωπαϊκούς φορείς με τους οποίους συζητάμε από κοινού την υιοθέτηση ουσιαστικών, άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων που θα αποτελέσουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μάλιστα, πετύχαμε ήδη την υλοποίηση κάποιων από αυτές τις προτάσεις: Η εξίσωση Ελλήνων και ξένων επενδυτών στη φορολόγηση τόκων εταιρικών ομολόγων, η μείωση της φορολογίας συγκέντρωσης κεφαλαίων σε 0,2% (από 0,5%), η μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης στο 0,1%, αλλά και η εξίσωση του κατωφλίου επενδύσεων σε κεφαλαιαγορά και ακίνητα με την Golden Visa είναι μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και σύντομα θα εφαρμοστούν.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε προσεκτικά την «επανεκκίνηση» της Εναλλακτικής Αγοράς, η οποία απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και το κρίσιμο μέγεθος των εγχώριων εταιρειών. Τα παραδείγματα εταιρειών που ξεκίνησαν από την Εναλλακτική και λίγα χρόνια μετά μεταπήδησαν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, έχοντας πολλαπλασιάσει το μέγεθός τους, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα.

Η περιορισμένη διασπορά πολλών εταιρειών θα πρέπει να τεθεί υπό αναθεώρηση, κατ’ αρχάς στην αντίληψη των ίδιων των βασικών μετόχων, οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν τα σαφή πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η ευρύτερη διασπορά για την ίδια την εταιρεία: αυξημένη πιθανότητα συμμετοχής σε δείκτες, μεγαλύτερη «αναγνωρισιμότητα» από τους διεθνείς επενδυτές και κατά συνέπεια μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

Ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΧΑ

Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή του Χρηματιστηρίου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης θα λειτουργήσει καταλυτικά τόσο στην ανατροφοδότηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος όσο και στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην επαναφορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών ύστερα από πολλά χρόνια, εξέλιξη που θα έχει προφανή θετικό αντίκτυπο στο πώς αντιμετωπίζεται η εγχώρια αγορά από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Και βέβαια, μέχρι να γίνει αυτό, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να μετατραπεί σε θετικό το σημερινό αρνητικό αφήγημα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες εξωστρέφειας.

Για παράδειγμα, για πρώτη φορά φέτος διοργανώσαμε τον Νοέμβριο από κοινού με τη Morgan Stanley διήμερο Investor Roadshow στο Λονδίνο, με συμμετοχή των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών αλλά και –επίσης για πρώτη φορά– επιλεγμένων μη εισηγμένων εταιρειών και δεκάδων διεθνών επενδυτικών funds. Το συνέδριο αυτό σηματοδότησε εμφατικά την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την προβολή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο διεθνές επενδυτικό κοινό.

Με την ίδια προσήλωση στους στόχους μας, ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες προγραμματίζουμε και για το 2023, ώστε να αναβαθμίσουμε τάχιστα την εικόνα και τον ρόλο μας στον εγχώριο και διεθνή χάρτη: ως σημαντική πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις και πυλώνας για τη διατήρηση και την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, προς όφελος του επιχειρείν και συνακόλουθα του κοινωνικού συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή