Όμιλος Κοπελούζου: Αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

Όμιλος Κοπελούζου: Αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Όμιλος Κοπελούζου, με περισσότερα από 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας σε κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, στηρίζοντας ουσιαστικά την εθνική οικονομία. Οι επιχειρησιακοί βραχίονες του Ομίλου στον ενεργειακό κλάδο έχουν υλοποιήσει έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ηλεκτροδότησης, μειώνουν το ενεργειακό κόστος και εξασφαλίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος Κοπελούζου έχει επενδύσει σε υποδομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα, σχεδιάζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Με επενδύσεις που διευκολύνουν τον δρόμο της πράσινης μετάβασης, ορίζοντας ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων για όλους.

Σε αυτά συγκαταλέγονται η επένδυση του FSRU της Αλεξανδρούπολης, ενός έργου που αλλάζει τα δεδομένα στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς, συνδυαστικά με τον αγωγό IGB, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα αεριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται προς τη Βουλγαρία και από εκεί, μέσω άλλων διασυνδετήριων αγωγών, στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία, στη Μολδαβία και στην Ουκρανία. Αλλά και η απόκτηση της πρώτης άδειας στην Ελλάδα για υπεράκτια αιολικά πάρκα, η υλοποίηση των οποίων θα μειώσει την υψηλή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας μετατρέποντάς την σε παραγωγό πράσινης ενέργειας.

Με στόχευση την άφθονη, πράσινη και φθηνή ενέργεια 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ένα ακόμη έργο με διηπειρωτικό χαρακτήρα: η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 950 χλμ. με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας.

Τα 3.000 MW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα η ηλεκτρική διασύνδεση «GREGY – Elica Interconnector» θα παράγονται από 9,5 GW ΑΠΕ που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει τις δύο χώρες θα μεταφέρει 100% πράσινη, καθαρή και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Τα 3.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει ο «GREGY» θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στους ευρωπαϊκούς «πράσινους» στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050.

Σε διαρκή αναπτυξιακή τροχιά

Η τεχνογνωσία στον τομέα των ΑΠΕ, η οραματική του προσέγγιση απέναντι στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, η αποδεδειγμένη εμπειρία στην επιτυχή ολοκλήρωση σύνθετων και τεχνολογικά προηγμένων έργων είναι οι ουσιαστικές παράμετροι που καθιστούν τον Όμιλο Κοπελούζου βασικό πυλώνα στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Αλλά και όχι μόνο, καθώς ο Όμιλος υλοποιεί έργα με θετικό αντίκτυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT