Όμιλος Μotor Oil: Eπενδυτικό πλάνο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση

Όμιλος Μotor Oil: Eπενδυτικό πλάνο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχοντας διαγράψει μια μεγάλη πορεία στην ενεργειακή σκηνή της χώρας, τα τελευταία 50 χρόνια, ο Όμιλος Μotor Oil οδηγεί τις εξελίξεις. Σ’ αυτή τη λογική και με ορίζοντα το 2030, σχεδιάζει και υλοποιεί τη σταδιακή έναρξη υλοποίησης του μεγαλύτερου επενδυτικού πλάνου ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Όμιλος θα επενδύσει για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών και της ανθεκτικότητάς του.

To συνολικό πλάνο της Motor Oil για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον βασίζεται σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας άπτεται της βελτίωσης της προσαρμοστικότητας και βιωσιμότητας του Διυλιστηρίου της Μotor Oil. Η δυνατότητα κατεργασίας και παραγωγής του Διυλιστηρίου ανέρχεται σε 11 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ υπάρχει πλήρης ηλεκτρική και θερμική αυτονομία. Πρόσφατα δε, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας και συντόμως ξεκινάει η επένδυση σε νέα μονάδα προπυλενίου. Ασφαλώς, συνεχίζονται οι επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βελτιστοποίηση των υποδομών στο Διυλιστήριο.

Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με δίκτυο ηλεκτροκίνησης, incharge. Ο Όμιλος συνεχίζει να επενδύει στην κινητικότητα (E-Mobility). Μάλιστα, έως το 2023 αναμένονται 1.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση ταχυφορτιστών, ενώ έως το 2030 ο στόχος είναι να φτάσει τα 4.000 σημεία φόρτισης. Σ’ αυτόν τον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και το φιλόδοξο σχέδιο για την επόμενη μέρα της λιανικής πώλησης καυσίμων, με την ονομασία «Πρατήριο του Μέλλοντος».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η θυγατρική εταιρεία More αναπτύσσεται δυναμικά, με επενδύσεις και έργα μεγάλης αξίας. Πλέον, βρίσκεται πιο κοντά στον επόμενο στόχο για εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1 GW, η οποία θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά. Σε βάθος δεκαετίας στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 2 GW έως το 2030.

Ο τέταρτος πυλώνας έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα. Ενδεικτικά αναφέρονται η εξαγορά της Verd, η Κοινοπραξία με τη ΔΕΗ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η κατασκευή, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο, το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και η εξαγορά της Thalis στον τομέα διαχείρισης στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Με προσήλωση στον στόχο της σταδιακής μετάβασης στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, η Motor Oil θέτει δυναμικούς στόχους και αναπτύσσει ένα σύνολο καινοτόμων πρωτοβουλιών και δράσεων, που την καθιστούν ενεργό πρωταγωνιστή στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλες και για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή