Eurobank: Χρηματοδοτώντας το νέο παραγωγικό μοντέλo

Eurobank: Χρηματοδοτώντας το νέο παραγωγικό μοντέλo

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία της τελευταίας διετίας, εν μέσω ισχυρών υφεσιακών πιέσεων διεθνώς, η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. To 2022 αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη σχεδόν 6% που θα συνεχιστεί το 2023, με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Το σημαντικότερο, ωστόσο, στοιχείο είναι πως οι ισχυρές αυτές επιδόσεις, κόντρα στις δυσμενείς εξελίξεις σε μεγαλύτερες και σαφώς πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στην ευρωζώνη, συνοδεύονται και από μια σημαντική ποιοτική αλλαγή: για πρώτη φορά συντελείται με επιταχυνόμενο ρυθμό η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη βάση της αύξησης των πραγματικών επενδύσεων και εξωστρέφειας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η επενδυτική αυτή άνοιξη που ξεκινά να έχει συνέχεια, προκειμένου να επιταχυνθεί η κάλυψη του επενδυτικού κενού των σχεδόν 94 δισ. ευρώ που κληροδότησε στη χώρα η πολυετής κρίση. Η Eurobank, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το επενδυτικό οικοσύστημα, υλοποιεί μια χρηματοδοτική στρατηγική για όλες τις επιχειρήσεις, με κριτήριο τη συμβολή κάθε μεμονωμένης πρωτοβουλίας στον στόχο για τη μετάβαση στο νέο, μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί πως σε μελέτη με τίτλο «Το Αναδυόμενο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας | 5 Πυλώνες, Μεγάλα Επενδυτικά Έργα και η Συνεισφορά τους στο ΑΕΠ», που συνυπογράφουν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, και ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου, κ. Τάσος Αναστασάτος, η Τράπεζα οριοθετεί πέντε πυλώνες που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Οι πέντε τομείς, Υποδομές και εμπορικό Real Estate, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός και η καινοτόμος Βιομηχανία, εκτιμάται πως θα προσελκύουν συνολικά επενδύσεις 32 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια και οι τράπεζες σε συνδυασμό με το ΤΑΑ θα προβούν συνολικά σε χρηματοδοτήσεις ύψους 24 δισ. ευρώ. 

Eurobank: Χρηματοδοτώντας το νέο παραγωγικό μοντέλo-1
Νέα Οδός

Ενδεικτικό της δυναμικής είναι πως επενδυτικά σχέδια που εξετάζονται στη μελέτη, ύψους 38,5 δισ. ευρώ, και αναμένεται να υλοποιηθούν, εκτιμάται πως θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 88 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας, ενώ μπορούν να απασχολήσουν 420.000 εργαζομένους. Με την πεποίθηση πως και το 2023 οι επενδύσεις θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό της οικονομικής μεγέθυνσης, με πολύτιμο σύμμαχο το Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης, που σωρευτικά την προσεχή εξαετία μπορεί να κινητοποιήσει πόρους της τάξης των 70 δισ. ευρώ, η Τράπεζα προσανατολίζει όλες της τις δυνάμεις στη χρηματοδότηση της μετάβασης προς το νέο αυτό παραγωγικό μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν «βλέπει» μεμονωμένα έργα προς χρηματοδότηση, αλλά έργα-πιλότους που οδηγούν στο επίτευγμα της ανάπτυξης και υπηρετούν το νέο μοντέλο.

Ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται ήδη. Η Eurobank συμμετέχει δυναμικά σε εμβληματικά και μεγάλα έργα που βελτιώνουν την επενδυτική θέση της χώρας, εν τέλει όμως επηρεάζουν ευεργετικά την καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο όλων. Είναι, επίσης, πολύτιμος σύμμαχος και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής.

Eurobank: Χρηματοδοτώντας το νέο παραγωγικό μοντέλo-2
Sunlight Group

Ισχυρή βάση

Η ίδια, άλλωστε, μετά την πολυετή κρίση κινήθηκε με γρήγορα αντανακλαστικά και μεθοδικά, για να μπορεί σήμερα να επιτελέσει το σημαντικό έργο της χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Είναι η πρώτη τράπεζα που πέτυχε μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που αποκλιμακώνεται περαιτέρω στο 5,6%. 

Παρουσιάζοντας σταθερή κερδοφορία και ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, με τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 17,2% αυξάνοντας την εσωτερική αξία της μετοχής στα 1,63 ευρώ, επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, ενώ ενδυναμώνει την τη διεθνή της παρουσία. Πέραν της Ελλάδας δραστηριοποιείται σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα, η Τράπεζα ανακοίνωσε πως προχωρά σε σημαντικές συμφωνίες: Ενισχύει τη θέση της στην Κύπρο με αύξηση του ποσοστού της στην Ελληνική Τράπεζα, όπου πλέον ελέγχει το 26% και ενδυναμώνει τη θυγατρική της Postbank στη Βουλγαρία με την εξαγορά τη BNP Paribas Personal Finance Bulgaria, κινήσεις που τελούν υπό την αίρεση των κανονιστικών εγκρίσεων. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό είναι σταθερά κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τους αυξημένα σχεδόν κατά 40% στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 σε ετήσια βάση.

  • Η καθαρή πιστωτική επέκταση του τομέα τραπεζικής επιχειρήσεων της Τράπεζας για την τριετία 2020-2022 θα προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ, με το 50% αυτής να επιτυγχάνεται μόνο το 2022. Την επόμενη τριετία η αντίστοιχη καθαρή πιστωτική επέκταση υπολογίζεται να ανέλθει σε επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ. Συνολικά στην περίοδο 2020-2025 αναμένεται πιστωτική επέκταση της τάξης του 85% ή 15% ετησίως. Μεταξύ των εμβληματικών έργων στα οποία συμμετέχει είναι το έργο του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ενώ ηγείται της συνολικής χρηματοδότησης της πρώτης φάσης του έργου του Ελληνικού, ύψους ενός δισ. ευρώ. Επιπλέον, ήταν σύμβουλος για την εισαγωγή της Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της μεγαλύτερης εταιρείας Real Estate, ενώ χρηματοδοτεί το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΠΑ.
  • H Eurobank ηγείται στις χρηματοδοτήσεις μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών με συνολικά ενήμερα υπόλοιπα άνω των 11,5 δισ. ευρώ. Έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν 45.000 μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια μόνο του 2022 έχει εγκρίνει δάνεια σε περίπου 7.800 επιχειρήσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
  • Η Τράπεζα στηρίζει και την καινοτόμο, νέα επιχειρηματικότητα. Το egg – enter•grow•go έχει επενδύσει έως σήμερα ποσά άνω των 12 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας 1.100 νέους επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει 170 καινοτόμες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή