ElvalHalcor: Συνώνυμο ενός ισχυρού αναπτυξιακού και εξαγωγικού αποτυπώματος

ElvalHalcor: Συνώνυμο ενός ισχυρού αναπτυξιακού και εξαγωγικού αποτυπώματος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, που κάθε χρόνο διευρύνεται, διαθέτει η ElvalHalcor, που αποτελεί μια πολυεθνική ελληνική βιομηχανική υπερδύναμη στα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, μετρώντας 85 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ElvalHalcor, που διαθέτει 17 υπερσύγχρονα εργοστάσια και εμφανίζει πωλήσεις σχεδόν 2,9 δισ. ευρώ (ενοποιημένα στοιχεία 2021), αρκεί να αναφερθεί ότι τα μεγέθη της είναι συγκρίσιμα με τις επιδόσεις ολόκληρων κλάδων.
Ενδεικτικά, η αξία των εξαγωγών, όπου η ElvalHalcor αποτελεί πρωταθλήτρια, διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ το 2021 και αντιπροσωπεύει το 7,8% του συνόλου των εξαγωγών της ελληνικής βιομηχανίας (εξαιρουμένου του κλάδου των πετρελαιοειδών), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ.

Αξιοσημείωτο είναι και το επενδυτικό αποτύπωμα της βιομηχανίας που έχει υλοποιήσει την τελευταία δεκαετία, ένα στρατηγικό πρόγραμμα σε τεχνολογία αιχμής ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ποσό 145 εκατ. ευρώ επενδύθηκε μόνο το 2021, μέγεθος που κατατάσσει την ElvalHalcor στην τρίτη θέση του κλάδου μεταποίησης στην Ελλάδα, με κριτήριο τον επενδυτικό όγκο. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις αυτές αντιστοιχούν στο 8,1% του συνολικού ποσού που επενδύεται στη μεταποίηση.

Επίσης αντιστοιχούν στο 61% των επενδύσεων των πολύτιμων και μη σιδηρούχων μετάλλων, με αποτέλεσμα η επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας να είναι συγκρίσιμη με αυτήν ολόκληρων κλάδων. Εκτός από τις θετικές αναπτυξιακές επιδράσεις, το τεχνολογικά πρωτοπόρο επενδυτικό πλάνο της ElvalHalcor ενισχύει την παρουσία της ελληνικής βιομηχανίας στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων μεγα-τάσεων βιωσιμότητας και συμβάλλει στην κυκλική οικονομία, στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα.

ElvalHalcor: Συνώνυμο ενός ισχυρού αναπτυξιακού και εξαγωγικού αποτυπώματος-1

Η δραστηριότητα της ElvalHalcor αποτελεί, εν γένει, συνώνυμο ενός ισχυρού πλεονάσματος προστιθέμενης αξίας, κινητοποιώντας την ελληνική οικονομία. Κι αυτό δεδομένου ότι η βιομηχανική δύναμη ενεργοποιεί την παραγωγή προστιθέμενης αξίας περί τα 800 εκατ. ευρώ για το 2021, από 650 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο την τριετία 2018-2020, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ. Επίσης, η συνολική συνεισφορά της ElvalHalcor σε αξία παραγωγής φτάνει στο 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, με την εταιρία να έχει καταβάλει το 2021 περίπου 300 εκατ. ευρώ σε φόρους, συνεισφέροντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία. Η δραστηριότητα της ElvalHalcor στηρίζει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ κάθε μία θέση εργασίας στην εταιρία δημιουργεί ή στηρίζει άλλες έξι στην ευρύτερη οικονομία.

Η σημασία των επιδόσεων της ElvalHalcor ξεφεύγει από τα στενά όρια του κλάδου της, δεδομένου ότι η επιτυχία του εξωστρεφούς μοντέλου της και η θετική επίδρασή της στην οικονομική ανάπτυξη συνθέτουν ένα ισχυρό παράδειγμα για την αναγκαία μεταστροφή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Η ElvalHalcor, με πορεία προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη και δέσμευση στα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), φιλοδοξεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, για τη χώρα μας, τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή