Κ – Παρουσίαση: MYTILINEOS – Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής προσοχής

Κ – Παρουσίαση: MYTILINEOS – Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής προσοχής

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάκτηση σημαντικών στόχων, τη διεύρυνση του επιχειρηματικού αντικειμένου της ανά τον κόσμο και την αναγνώρισή της ως παγκόσμιου leader στις πρακτικές ESG, ολοκληρώνει το 2023 η MYTILINEOS. Η χρονιά αυτή διαμορφώνει ορόσημο για την εταιρεία, η οποία παρουσίασε ιστορικά υψηλά αποτελέσματα κερδοφορίας, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, έχοντας τη δυνατότητα να δώσει λύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από την Κίνα στην παραγωγή κρίσιμων μετάλλων.

Το τελευταίο είναι ένα θέμα που προέκυψε προ μηνών, μετά την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές Γαλλίου και Γερμανίου προς την Ευρώπη, προβληματίζοντας την Κομισιόν, μια και από αυτά κατασκευάζονται οι ημιαγωγοί: η πρώτη ύλη σχεδόν για κάθε παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, από τα microchips έως τις οπτικές ίνες για τις τηλεπικοινωνίες. Εξ ου και ο συναγερμός στην ΕΕ, η οποία πρόσφατα κάλεσε σε συνάντηση πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, ιδιαίτερα δε αυτήν του Γαλλίου, που είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε η MYTILINEOS, η οποία ενημέρωσε τις αρχές της ΕΕ ότι διαθέτει ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης Γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Αυτό θα μπορούσε να παραγάγει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, μια παραγωγή που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ. Και στο πλαίσιο αυτό, η EE ζήτησε από την ελληνική εταιρεία να παράγει Γάλλιο στη μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο, που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, το βασικό συστατικό του αλουμινίου.

Η εξέλιξη διαμορφώνει μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ευκαιρία για τη MYTILINEOS, δεδομένου ότι η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι σήμερα η μοναδική μονάδα που παράγει αλουμίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή διαμορφώνει και μια μεγάλη ευκαιρία για την εθνική οικονομία.

Η διεθνοποίηση της MYTILINEOS καταγράφεται με εξελίξεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, και στο επίπεδο αυτό η σημαντικότερη είδηση ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τη διείσδυση της εταιρείας στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των ΑΠΕ. Αυτή ξεκίνησε στον Καναδά, με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων από την τοπική Westbridge. Ένα project με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1,4 GW κατά την εμπορική του λειτουργία, αλλά και πολύ «μέλλον», καθώς η ζήτηση στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θεωρείται «απεριόριστη».

Κ – Παρουσίαση: MYTILINEOS – Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής προσοχής-1

Στο μεταξύ η εταιρεία έχει ήδη καθιερωθεί ως κορυφαίος developer έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου ανέλαβε το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο solar park) και η Αυστραλία, με μακροχρόνια παρουσία. Η εταιρεία συνεχίζει να αναλαμβάνει μεγάλα, σύνθετα και απαιτητικά ενεργειακά έργα για μεγάλους πελάτες όπως η Vitol, με το OCGT στο Immingham στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες στοχεύουν στο πρασίνισμα των δραστηριοτήτων τους, επιλέγουν να συνάψουν συμφωνίες πώλησης ενέργειας με τη MYTILINEOS, αξιοποιώντας το μεγάλο διεθνές χαρτοφυλάκιό της και την εμπειρία στην ανάπτυξη έργων. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία είναι αξιόπιστος εταίρος ενέργειας για σημαντικούς συνεργάτες ανά τον κόσμο, όπως Vodafone, Statkraft, Saint Gobain και EDPR.

Η MYTILINEOS Energy & Metals σε κοινοπραξία με την GE Vernova ανέλαβαν την κατασκευή της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταφοράς πράσινης ανανεώσιμης ενέργειας, στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη National Grid Electricity Transmission και την SP Transmission. Η σύμβαση είναι ύψους 1 δισ. λιρών και η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. 

Επιπλέον, και καθώς η ανάπτυξη και επέκταση δικτύων είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση και την εύρυθμη λειτουργία των ΑΠΕ, τα δίκτυα συνεχίζουν να βρίσκονται στον επίκεντρο της στρατηγικής της MYTILINEOS με επιτυχημένα έργα στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία και στη Γεωργία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της Ενέργειας ευνοήθηκε μεταξύ άλλων και από την ουσιαστική ενδυνάμωση της παρουσίας της MYTILINEOS στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Σε εγχώριο επίπεδο και ειδικότερα στον κλάδο της ενέργειας, πέραν των επενδύσεών της στην παραγωγή, με επίκεντρο τη λειτουργία της νέας μονάδας ισχύος 826 MW στο συγκρότημα του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, η MYTILINEOS κινείται δραστήρια ώστε να καταστεί ένας ολοκληρωμένος πάροχος υπηρεσιών. Μέσω μιας σειράς εξαγορών, ενίσχυσε περισσότερο τον ενεργειακό πυλώνα της. Δεν είναι τυχαίο ότι στην εγχώρια αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το μερίδιό της πλέον προσεγγίζει το 13%, με περισσότερους από 520.000 πελάτες, ενώ η MYTILINEOS αυξάνει το μερίδιο αγοράς της με επιπλέον 11.000 πελάτες, ιδιαίτερα σε παροχές Φυσικού Αερίου.

Η στρατηγική αυτή έφερε οικονομικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι η εδραίωση στα ιστορικά υψηλά κερδοφορίας δεν ήταν συγκυριακή, αλλά σταθερή. Ιδιαίτερα, μετά το εννεάμηνο του 2023, η MYTILINEOS βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του φιλόδοξου στόχου της για EBITDA της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε οι αναλυτές διεθνών οίκων σημείωσαν ότι οι επιδόσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τους. Διόλου τυχαίο, καθώς σε επίπεδο κερδοφορίας η ΜYTILINEOS στο γ΄ τρίμηνο του 2023 κατέγραψε την ιστορικά υψηλότερή της επίδοση τριμήνου.
Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε και η υπερκάλυψη κατά 2,01 φορές του ομολόγου της MYTILINEOS, για την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που εισφέρθηκε (1.006,97 εκατ. ευρώ) κατέγραψε την εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει η εταιρεία τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους θεσμικούς επενδυτές που αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια εγγυημένη γι’ αυτούς επένδυση. Μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της MYTILINEOS από τις FITCH και S&P, η MYTILINEOS βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της επίτευξης του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Για τη MYTILINEOS, τα ισχυρά αυτά αποτελέσματά της συνδυάζονται με την προσήλωσή της στους όρους εφαρμογής της Βιωσιμότητας. Και σε αυτό το πλαίσιο, ειδική σημασία αποκτά η ένταξή της στους ESG Leaders του δείκτη MSCI, με την κορυφαία αξιολόγηση “AA”. Η MYTILINEOS είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που αξιολογείται στον δείκτη της Morgan Stanley και με την εξέλιξη αυτή εισέρχεται στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT