Κ – Παρουσίαση: Τράπεζα Πειραιώς – Υποστηρίζει ολιστικά την «πράσινη» μετάβαση του επιχειρηματικού τομέα

Κ – Παρουσίαση: Τράπεζα Πειραιώς – Υποστηρίζει ολιστικά την «πράσινη» μετάβαση του επιχειρηματικού τομέα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί και την κορυφαία προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Η επίτευξη των μεγάλων στόχων για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών προϋποθέτει σημαντική αλλαγή στο οικονομικό, παραγωγικό και επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας. Μια τέτοια αλλαγή συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη να υλοποιηθούν σημαντικότατου ύψους επενδύσεις σε μεγάλα και μικρότερα έργα που στη συνέχεια θα έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος. Εκτιμάται ότι η πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξης των 500 δισ. ευρώ ή 17 δισ. ευρώ ετησίως σε επενδύσεις έως το 2050 σε παραγωγικούς μετασχηματισμούς, πράσινες τεχνολογίες, έργα ΑΠΕ κ.λπ. 

Η τράπεζα έχει δυναμική συμμετοχή στο δανειακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων

Σε αυτή τη διαδικασία ο βασικός μοχλός χρηματοδοτικής υποστήριξης είναι οι μεγάλου ύψους ευρωπαϊκοί πόροι της ΕΕ από διάφορα προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το RePowerEU, το EΣΠΑ, με το σύνολο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα έως το 2027 να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης πρόκλησης της πράσινης και ενεργειακής μετάβασης, ο ρόλος των τραπεζών είναι καταλυτικός, καθώς σημαντικό κομμάτι των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν προς τη χρηματοδότηση της μετάβασης αυτής θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα με τη μορφή τραπεζικών πιστώσεων. Ταυτόχρονα, η απορρόφηση αυτών των κοινοτικών κονδυλίων θα απαιτήσει τη μόχλευση και ιδιωτικών πόρων.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του επιχειρηματικού τομέα, τόσο ως βασικός χρηματοδότης όσο και ως υποστηρικτής των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μέσα από την παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών λύσεων.

Ειδικότερα η Πειραιώς έχει ήδη λάβει την 5η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), εδραιώνοντας την ηγετική θέση του Ομίλου στην ανάληψη προγραμμάτων του Ταμείου με μερίδιο αγοράς 40%. Έχει ήδη συνάψει 71 δάνεια συνδεδεμένα με το ΤΤΑ, με περίπου 4 δισ. ευρώ προϋπολογισμένα έργα, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά χρηματοδότηση με κεφάλαια της Τράπεζας. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως φωτοβολταϊκά/πράσινα έργα, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και έργα ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών, ενώ από τις 71 συμβάσεις, οι 46 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, κατανεμημένες σε διάφορους τομείς, όπως Τουρισμός, Μεταποίηση, IT – Software, Logistics.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Πειραιώς έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Σχέδιο Μετάβασης Ενέργειας, ένα τεκμηριωμένο εμπορικό σχέδιο δράσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα στοχευμένες χρηματοδοτήσεις στον τομέα αυτόν ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2025, που θα φθάσουν συνολικά τα 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της έκδοσης ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Πέραν των χρηματοδοτήσεων αυτών, στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει ολιστικά την ενεργειακή μετάβαση των πελατών της ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών, με εξατομικευμένη προσέγγιση και εξειδικευμένη υποστήριξη ανάλογα με τις ειδικότερες ανάγκες σε κάθε κλάδο της οικονομίας.

Έμφαση στα κριτήρια ESG

Παράλληλα, η Τράπεζα διευρύνει συνεχώς τις δραστηριότητές της σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) στις επιχειρηματικές της επιλογές και στις εταιρικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και στις εσωτερικές λειτουργίες και στην οργάνωσή της. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη συνεργασία με τους πελάτες της και τους επενδυτές, ώστε να κατευθυνθούν σε μακροχρόνιες και βιώσιμες επενδύσεις και ταυτόχρονα η Τράπεζα να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου της.

Η Τράπεζα έχει ανακοινώσει αύξηση των βιώσιμων τραπεζικών δραστηριοτήτων περίπου στα 9 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2025. Από τον Νοέμβριο του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε με επιτυχία το πρώτο Πράσινο Ομόλογο Υψηλής Εξασφάλισης, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Με αυτή την έκδοση η Τράπεζα προώθησε την ESG ατζέντα της, ενισχύοντας τη στρατηγική υποστήριξης επενδύσεων συμβατών με τον πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί χρηματοδοτήσεις συνολικά 723 έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο τον δεύτερο χρόνο της έκδοσης. Πιο συγκεκριμένα, χρηματοδοτήθηκαν δάνεια που αφορούσαν την απόκτηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση, τη διανομή και τη μεταφορά ανανεώσιμων πηγών, όπως η αιολική, η ηλιακή φωτοβολταϊκή, η υδροηλεκτρική μικρής κλίμακας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT