Κ – Παρουσίαση: Αlpha Bank – Νέα εποχή στον τραπεζικό κλάδο, νέα δυναμική στο brand Ελλάδα

Κ – Παρουσίαση: Αlpha Bank – Νέα εποχή στον τραπεζικό κλάδο, νέα δυναμική στο brand Ελλάδα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2023 κλείνει τόσο για την Alpha Bank και τον τραπεζικό κλάδο, όσο και για την ελληνική οικονομία με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, αλλά, κυρίως, με μια αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον. 

Βασική πηγή αυτής της αισιοδοξίας αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας από τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης, γεγονός που όχι μόνο πιστοποιεί τα σημαντικά βήματα προόδου των τελευταίων δύσκολων χρόνων, αλλά και φέρνει την Ελλάδα ξανά στο ραντάρ ξένων θεσμικών επενδυτών υψηλού κύρους. 

Ενισχυτικά αυτού του θετικού οικονομικού κλίματος λειτουργούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, που υπερβαίνουν σταθερά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η συνέπεια στη δημοσιονομική πειθαρχία και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας. 

Δεδομένου ότι η ελληνική Πολιτεία στρέφει την προσοχή της στην προώθηση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, εκτιμώ ότι καλλιεργείται πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν περαιτέρω τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου και θα οδηγήσουν σε δημιουργία νέων και ποιοτικά καλύτερων θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία με την UniCredit ανοίγει νέους ορίζοντες δημιουργίας και εξέλιξης

Η νέα δυναμική για την ελληνική οικονομία και, συνολικά, για το brand Ελλάδα αποτυπώθηκε εμφατικά μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank με την UniCredit, μια συμφωνία-ορόσημο για την ιστορία της Τράπεζάς μας και, ευρύτερα, για το τραπεζικό σύστημα. Αυτή η πρώτη επένδυση ξένου τραπεζικού ομίλου στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά από 17 χρόνια δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν συνέτρεχαν δύο προϋποθέσεις: αφενός η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, αφετέρου η αναγνώριση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα της επιτυχίας με την οποία στέφθηκε το σχέδιο ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της Τράπεζάς μας. 

Μετά από χρόνια αναγκαστικής εσωστρέφειας, όπου το βάρος των προσπαθειών μας μοιραία έπεσε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της δημοσιονομικής κρίσης και στη διαχείριση πρωτόγνωρων εξωγενών κρίσεων, η Alpha Bank, μέσα και από την πολυεπίπεδη συνεργασία με την UniCredit, στρέφει εκ νέου το βλέμμα της προς την Ευρώπη. Αξιοποιώντας το συνδυαστικά ισχυρό διεθνές αποτύπωμα μέσα από ένα πανευρωπαϊκό σύστημα συνεργασιών που θα επεκτείνεται πλέον σε 14 χώρες, μπορούμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας, ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στον κόσμο. 

Να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που φέρνει η επενδυτική βαθμίδα, ανανεώνοντας το ελληνικό brand προς όφελος της επιχειρηματικότητας

Την ίδια στιγμή ωστόσο, παρά τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τον τραπεζικό κλάδο και την οικονομία μας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο. 

Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική που έφερε η επενδυτική βαθμίδα και να τολμήσουμε να προχωρήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία μας, ώστε να καλύψει το επενδυτικό κενό που άφησε η δημοσιονομική κρίση και το οποίο υπολογίζεται σε 95 δισ. ευρώ. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα συμβάλει και στην αντιστροφή της φυγής ελληνικού ταλέντου στο εξωτερικό. Όμως, για να αποκατασταθεί το επενδυτικό κενό, απαιτείται ένα τιτάνιο έργο. Η οργανική μεγέθυνση των επιχειρήσεων δεν επαρκεί για να το κλείσει και γι’ αυτό οφείλουμε να κινηθούμε σε τρεις άξονες.

Κ – Παρουσίαση: Αlpha Bank – Νέα εποχή στον τραπεζικό κλάδο, νέα δυναμική στο brand Ελλάδα-1
O κ. Βασίλης Ψάλτης είναι CEO του Ομίλου Alpha Bank.

Πρώτον, να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο, επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στο Δημόσιο και στη Δικαιοσύνη, με στόχο να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας και ένα περιβάλλον ικανό να προσελκύσει ξένα κεφάλαια από στρατηγικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Δεύτερον, πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποκτήσουν την κατάλληλη κλίμακα που θα τους επιτρέψει να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό.

Αξιοποιώντας το συνδυαστικά ισχυρό διεθνές αποτύπωμα μέσα από ένα πανευρωπαϊκό σύστημα συνεργασιών που θα επεκτείνεται πλέον σε 14 χώρες, μπορούμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας, ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στον κόσμο.

Τρίτον, η μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω, και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι καταλυτικός, καθώς οι πόροι του αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα σε αυτή την εθνική προσπάθεια, δημιουργώντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στην Alpha Bank έχουμε αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης. Στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγαλύτερες, ώστε να τολμήσουν τον μετασχηματισμό που είναι απαραίτητος για να μπορέσουν να διακριθούν σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων που φέρνει η τεχνολογία, καθώς και οι νέες προσδοκίες των πολιτών για τη διαμόρφωση μιας ισότιμης κοινωνίας με καλύτερες προοπτικές για όλους. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 αποτελεί την πυξίδα μας σε αυτό το ταξίδι, προβλέποντας σημαντική συμμετοχή μας στην καθαρή πιστωτική επέκταση στην οικονομία μας.

Η Alpha Bank, αποτελώντας την τράπεζα της επιχειρηματικότητας, δεσμεύεται να στηρίξει τόσο χρηματοδοτικά όσο και συμβουλευτικά αυτή την «αλλαγή οικονομικού παραδείγματος». Η ικανότητα των στελεχών μας, το επιτυχημένο μοντέλο μετασχηματισμού μας, η δυναμική και οι προοπτικές ανάπτυξης που μας δίνει η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit αποτελούν τα κατάλληλα όπλα για να πραγματοποιήσουμε αυτή μας τη δέσμευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή