Κ – Παρουσίαση: Deloitte Ελλάδος – Ώρα ανάπτυξης για την ελληνική επιχειρηματικότητα

Κ – Παρουσίαση: Deloitte Ελλάδος – Ώρα ανάπτυξης για την ελληνική επιχειρηματικότητα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2024 διαφαίνεται ως το έτος που θα επιβεβαιώσει ότι αφήσαμε οριστικά πίσω μας μια μακρά περίοδο κρίσης που δοκίμασε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Σήμερα, έχοντας καταφέρει να αντεπεξέλθουμε, συνεχίζουμε την αναπτυξιακή τροχιά διαρκείας των τελευταίων χρόνων μέσα από μια σειρά μεταβάσεων.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους κορυφαίους οίκους παγκοσμίως επιδρούν θετικά στην οικονομία και ευνοούν τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα. Η πρόοδος που οδήγησε στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα, καθώς η χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική και αυξάνεται η επενδυτική δραστηριότητα.

Κάποια στοιχεία που εντός του 2024 αναμένουμε να δούμε ακόμα πιο έντονα είναι το κόστος δανεισμού να μειώνεται, να αυξάνεται η εισροή κεφαλαίων και να βελτιώνεται η ρευστότητα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πλέον σε θέση να ωφεληθούν από την εισροή «ποιοτικών» κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς η οικονομία κινείται ανοδικά, καλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (2,3% έναντι 0,8%) και μεγεθύνεται σε ετήσια βάση για 8o συνεχόμενο τρίμηνο.

Η ανοδική αυτή τροχιά οφείλεται και σε ποιοτικούς παράγοντες, όπως η καλή πορεία των εξαγωγών, η ισχυρή τουριστική κίνηση, οι κοινοτικές ροές από ευρωπαϊκά προγράμματα ανάμεσα σε άλλες παραμέτρους. Τα αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα επιβεβαιώνουν άλλωστε τη βελτίωση σε κομβικούς τομείς της οικονομίας. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, για παράδειγμα, πως οι άμεσες καθαρές επενδύσεις το 2022 στην Ελλάδα ήταν οι υψηλότερες της 20ετίας, τάση που συνεχίζεται και φέτος.

Σήμερα, έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουμε με τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις (δημόσια διοίκηση, απονομή δικαιοσύνης, υγεία, παιδεία, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ευέλικτο εργατικό δίκαιο με σταθερό φορολογικό σύστημα κ.λπ.), προχωρώντας παράλληλα αποφασιστικά στην ψηφιοποίηση της οικονομίας με περιβαλλοντικά θετικό πρόσημο.

Μία από τις κύριες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις είναι η προσαρμογή στον ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο. Η επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις και δεξιότητες είναι αναγκαία για τη διατήρηση και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας. Η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων στo πλαίσιo ενός φιλικού προς το περιβάλλον επιχειρηματικού μοντέλου αποτελεί κορυφαίο ζητούμενο.
Οι δυνατότητες που προσφέρουν η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.

Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν μια σημαντική ευκαιρία μέσα στο 2024 να προχωρήσουν αλλαγές που για χρόνια έχουν παγώσει.

Η Ελλάδα του 2024 θα είναι μια χώρα σε μετάβαση. Περνά στην ψηφιακή αλλά και σε πράσινη εποχή. Η πρόοδος των επιχειρήσεων σε αυτή την πορεία θα δώσει σημαντική ώθηση συνολικά στη χώρα. Μπορούμε να προσδοκούμε βιώσιμη ανάπτυξη και οφείλουμε να εργαστούμε μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση, ο καθένας από τον ρόλο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT