Άρθρο Γιάννου Κοντόπουλου: H πορεία του ΧΑ αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Άρθρο Γιάννου Κοντόπουλου: H πορεία του ΧΑ αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Η αγορά της Αθήνας έκλεισε το 2023 στην πρώτη τριάδα των αποδόσεων διεθνώς, ενώ η επενδυτική βαθμίδα φέρνει νέες ξένες επενδύσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παγκόσμια οικονομία υποδέχεται το 2024 μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα μετριάζουν τη δυναμική των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προσδοκιών.

Άρθρο Γιάννου Κοντόπουλου: H πορεία του ΧΑ αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας-1Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει τη σταθερή τροχιά ανάκαμψής της, απόρροια των θετικών δεικτών των τελευταίων ετών, όπως για παράδειγμα ο διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη, ο χαμηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμός, αλλά και η ιδιαίτερα ελκυστική εικόνα της χώρας στους επενδυτές του εξωτερικού, όπως αυτή αποτυπώνεται σε σχετικές έρευνες. Ως επιστέγασμα της παραπάνω εμφατικής ανόδου της ελληνικής οικονομίας, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας αποτελεί και την επίσημη αναγνώριση της αξιοσημείωτης προόδου που έχει επιτευχθεί, αποτέλεσμα μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό και με την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθούν ακραία φαινόμενα, προκαλώντας κλίμα έντονης αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία διαθέτει πλέον όλα τα εχέγγυα να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία και φέτος.

Η παραπάνω θετική εικόνα αντανακλάται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του οποίου οι επιδόσεις το κατατάσσουν στο τέλος του 2023 στην πρώτη τριάδα μεταξύ των διεθνών αγορών.

Η επενδυτική βαθμίδα και η συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της χώρας θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης και στην περαιτέρω επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων. Όσον αφορά τις αγορές, εκτιμούμε ότι θα προκαλέσει διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές, προσελκύοντας παράλληλα νέους, υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Η επενδυτική βαθμίδα και η συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης και στην περαιτέρω επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων.

Σε αυτό το περιβάλλον ανάπτυξης και εξωστρέφειας, οι επιστάμενες προσπάθειες επιστροφής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών έχουν επίσης δρομολογηθεί εδώ και καιρό.

Τα κριτήρια που θέτουν οι τρεις οίκοι αξιολόγησης είναι ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Ως προς την πρώτη κατηγορία κριτηρίων, δηλαδή τα ποιοτικά, εργαζόμαστε εντατικά τους τελευταίους 18 μήνες και πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως πληρούμε την συντριπτική πλειονότητα αυτών. Σε ό,τι αφορά τα ποσοτικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με το μέγεθος της αγοράς, την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, τη διασπορά τους, και εδώ υπάρχουν στοιχεία που λειτουργούν υποστηρικτικά για την επίτευξη του στόχου: Πέραν των επιδόσεων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τη χρονιά που πέρασε, η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται και φέτος να σημειώσει ρεκόρ, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι χρηματικές διανομές αυτών.

Όμως, εκτός των ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, υπάρχουν και τα λεγόμενα «αντανακλαστικά» κριτήρια, και αυτά θα αποτελέσουν την πλέον πασιφανή απόδειξη πως τα καταφέραμε: Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι ξένοι επενδυτές θα σκέφτονται και θα αντιμετωπίζουν αυθόρμητα το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως μια ανεπτυγμένη αγορά.

Άλλωστε, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις προοπτικές της και επιδοκιμάζουν τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας που στρατηγικά λαμβάνουμε.

Το ενδιαφέρον εταιρειών για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο παρουσιάζεται και πάλι έντονο και μάλιστα αφορά και κλάδους που επί σειρά ετών απείχαν από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Παράλληλα, η δυναμική συμμετοχή μας σε ιδιωτικοποιήσεις θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα της αγοράς μας, αλλά και την αναγνωρισιμότητα αυτής στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, βοηθώντας ουσιαστικά στην εκπλήρωση των ποσοτικών και «αντανακλαστικών» κριτηρίων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον εξωστρέφειας και ισχυρής παρουσίας, η αναμενόμενη επαναφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία «watch list» των ανεπτυγμένων αγορών εντός του 2024 θα αποτελέσει τη φυσική συνέχεια μιας πολύπλευρης και ουσιαστικής προσπάθειας, αλλά και τη δικαίωση της στρατηγικής που χαράχθηκε κατά το τελευταίο διάστημα.

*Ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή