Ανδρέας Σιάμισιης: Ο Ενεργειακός μετασχηματισμός προϋπόθεση για ισχυρή Ανάπτυξη των ΕΛΠΕ

Ανδρέας Σιάμισιης: Ο Ενεργειακός μετασχηματισμός προϋπόθεση για ισχυρή Ανάπτυξη των ΕΛΠΕ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

 

Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, που αιφνιδίασε την παγκόσμια κοινότητα, δεν προκάλεσε μόνο μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, αλλά παράλληλα δημιούργησε και μια αλληλουχία αβεβαιότητας, θέτοντας σε δοκιμασία διαρκείας τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές ολόκληρου του πλανήτη. Οι πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα –τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς– θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι ήδη έχουν υπάρξει ριζικές αλλαγές σε σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας, που αφορούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κυρίαρχες αντιλήψεις, τις κοινωνικές δραστηριότητες, τις εργασιακές σχέσεις και τις καταναλωτικές συνήθειες.

Η χειρότερη οικονομική ύφεση εν καιρώ ειρήνης εδώ και 100 χρόνια, σύμφωνα με την παραδοχή του ΟΟΣΑ, έχει συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία, που παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς και εξαρτάται στενά από τον τουρισμό, ο οποίος έχει ήδη πληγεί από το lockdown. Το πλήγμα βαραίνει την παραγωγική βάση, τις επενδύσεις και την κατανάλωση, την ώρα που οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν τις παρενέργειες από την πανδημία, αλλά ταυτόχρονα να θέσουν και τα θεμέλια για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανταποκριθήκαμε γρήγορα, ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά στις ακραίες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά και τη ραγδαία υποχώρηση στις διεθνείς τιμές αργού. Υλοποιήσαμε το σχέδιο επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων. Διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία των διυλιστηρίων μας και την ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της αγοράς, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Θωρακίσαμε περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση και τη ρευστότητα του Ομίλου για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, αλλά και την αξιοποίηση ευκαιριών. Η ανθεκτικότητα του Ομίλου αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα Α’ Τριμήνου, με αύξηση των Συγκρίσιμων Καθαρών Κερδών κατά 18%, την ώρα που οι συνολικές πωλήσεις κατέγραφαν άνοδο 9% και οι εξαγωγές ενισχύονταν περαιτέρω κατά 27%. Ο εξωστρεφής προσανατολισμός του Ομίλου, σε συνδυασμό με τις τωρινές συνθήκες, μας οδηγεί σε αναζήτηση και νέων αγορών και καναλιών πώλησης στο εξωτερικό για τη διάθεση των προϊόντων μας.

Την ίδια ώρα, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και καθαρή ενέργεια, οι επενδύσεις σε Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές και Ηλεκτροκίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η διαρκής βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων καυσίμων αποτελούν προαπαιτούμενο επιβίωσης για τον Όμιλο. 

Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε την κρίση του νέου κορωνοϊού και ως μια σημαντική ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Με δομικές και όχι συγκυριακές αλλαγές, που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και θα διαφυλάξουν τη συνοχή του παραγωγικού ιστού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στοχεύει στην όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της επανόδου στην κανονικότητα και στη σταδιακή υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι ένας από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, με δραστηριότητες σε 6 χώρες και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει εφοδιασμό, διύλιση & εμπορία προϊόντων πετρελαίου, λιανική εμπορία, παραγωγή & εμπορία πετροχημικών, ηλεκτρικής ενέργειας & φ.α., Ε&Π Υ/Α και ΑΠΕ.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή