Νίκος Κουκούντζος: Oι εξαγωγικές βιομηχανίες στον πυρήνα του νέου παραγωγικού μοντέλου

Νίκος Κουκούντζος: Oι εξαγωγικές βιομηχανίες στον πυρήνα του νέου παραγωγικού μοντέλου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
KLEEMANN Group

 

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η πανδημία COVID-19 δημιούργησε μια πολυδιάστατη κρίση, που σχεδόν ταυτόχρονα έπληξε τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και επέφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας.

Είναι, παρ’ όλα αυτά, σαφές ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων και κουλτούρα άμεσης ανταπόκρισης αντιμετώπισαν πιο άμεσα τα δύο μεγάλα ζητούμενα αυτής της κρίσης, που ήταν η προστασία της υγείας των ανθρώπων τους και η ομαλή λειτουργία της εταιρείας στη διάρκεια του lockdown.

Στην πράξη όμως, αυτό που είναι απαραίτητο συστατικό για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης είναι η αλληλεγγύη, η σύνδεση και η εμπιστοσύνη μεταξύ της εταιρείας και των ανθρώπων της.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ψηφιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων. Ανταποκριθήκαμε άμεσα σε αυτή την κρίση, επειδή τα τελευταία χρόνια επενδύουμε συστηματικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας μας.

Από τις πρώτες μέρες διαχείρισης της πανδημίας, αξιοποιήσαμε στο μέγιστο την εργασία εξ αποστάσεως για το 85% του διοικητικού προσωπικού, διατηρώντας στο ακέραιο την εσωτερική επικοινωνία και την επαφή με συνεργάτες, προμηθευτές και, κυρίως, πελάτες.

Παράλληλα επεκτείναμε την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, όπως για παράδειγμα τις online πωλήσεις. 

Είναι προφανές ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της διεθνούς ανάκαμψης και την ταχύτητα με την οποία τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τα μέτρα στήριξης θα απορροφηθούν από την πραγματική οικονομία.

Είναι αναγκαίο όλοι μας, ο καθένας στον κλάδο του, να αντιληφθούμε άμεσα και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ευέλικτων μορφών εργασίας, σχέσεων με τον πελάτη και επάρκειας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συγχρόνως θα πρέπει, από κοινού, να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της βιομηχανίας στην ανάπτυξη. Ο τουρισμός, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα και στήριξε την οικονομία την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η χώρα χρειάστηκε να διαχειριστεί σημαντικές κρίσεις.

Ωστόσο, απαιτείται επιτάχυνση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στον πυρήνα του οποίου θα είναι οι εξαγωγικές βιομηχανίες.

Ο αντίκτυπος των εξαγωγικών βιομηχανιών είναι πολλαπλάσια θετικός, καθώς μεταφράζεται σε αύξηση του εισαγόμενου συναλλάγματος και σε ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Αυτό μπορεί να γίνει με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ψηφιακή τεχνολογία, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυσή του με νέες δεξιότητες.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Με έτος ίδρυσης το 1983 στο Κιλκίς, η KLEEMANN είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές ανελκυστήρα στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά παρέχοντας κάθε τύπο ανελκυστήρα προσώπων ή φορτίων, για εμπορική ή οικιακή χρήση. Ο όμιλος διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Σερβία και Κίνα, καθώς και δύο κέντρα συναρμολόγησης σε Ρωσία και Τουρκία. Με πωλήσεις σε περισσότερες από 100 χώρες, η KLEEMANN εξακολουθεί να αναπτύσσεται, συνεπής στην ιστορία και στις αξίες της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή