Μάριος Ψάλτης: Η κρίση ως ευκαιρία επανασχεδιασμού

Μάριος Ψάλτης: Η κρίση ως ευκαιρία επανασχεδιασμού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
PwC

Η πανδημία αποτέλεσε μια μεγάλη δοκιμασία για τις ηγεσίες σε θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο και ανέδειξε τη βέβαιη ύπαρξη της αβεβαιότητας. Ο τρόπος διαχείρισης σε συνδυασμό με την εγρήγορση και την επιμονή των ηγετών για συνεχή και ευέλικτη προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα καθορίσει την πορεία των κρατών και των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα.

Το σοκ της πανδημίας προέβαλε καθοριστικά τις δυνατότητες που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη νέων τρόπων εργασίας, διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και δημιουργικής συνεργασίας και καινοτομίας. Είναι πλέον ξεκάθαρος ο καταλυτικός ρόλος που μπορεί να παίξει η τεχνολογία στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Η εμπειρία που ζήσαμε και η υψηλή δυνατότητα προσαρμογής που επιδείξαμε όλοι μας στα νέα δεδομένα έκαναν ορατή την ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος λίγους μήνες πριν αποτελούσε απλώς έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον.

Η πανδημία μaς έφερε αντιμέτωπους με την άβολη αλήθεια ότι η χώρα και οι επιχειρήσεις καθυστέρησαν την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνολογικών επενδύσεων. Χρειάζεται τώρα να επισπεύσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η επιτυχία του οποίου προϋποθέτει την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπιών, ώστε να μετατρέψουμε την αντιξοότητα σε ευκαιρία για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους μας. To γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ουραγός στην ψηφιακή οικονομία ενδεχομένως αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη στήριξη της μελλοντικής ανάκαμψης με αρωγό την τεχνολογία.

Αναδεικνύεται πιο έντονα από ποτέ η ευκαιρία να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τον νέο κόσμο που έρχεται, διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον υψηλής ανθεκτικότητας όπου άνθρωποι και οργανισμοί διαπρέπουν. Παράλληλα με τις διορθωτικές και άμεσες κινήσεις για τη διαχείριση της κρίσης χρειάζεται να σκεφτούμε στρατηγικά, επανασχεδιάζοντας σήμερα την επόμενη μέρα, βάσει της κατανόησης των προκλήσεων και της επανερμηνείας των δεδομένων.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης θα είναι ασύμμετρες μεταξύ χωρών, κλάδων, επιχειρήσεων και ανθρώπων. Και όσο δεδομένη είναι η ανάγκη μετασχηματισμού, άλλο τόσο είναι και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθεί να υποστηρίξει τη ραγδαία μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία, προσαρμοζόμενο στις νέες απαιτήσεις εργασίας. Διαφορετικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος των κοινωνικών εντάσεων, λόγω της όξυνσης των ανισοτήτων που θα επιφέρει η μείωση εισοδήματος τμημάτων του πληθυσμού που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν.

Σε επίπεδο χώρας, οι επιπτώσεις της κρίσης αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη προσφέρει ένα δίχτυ ασφάλειας για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών, ενώ το πακέτο από το κοινοτικό σχέδιο ανάκαμψης δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου μέσα από την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, προσοδοφόρων για τη χώρα. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να γίνει το κράτος φιλικό και αποτελεσματικό για τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται δημιουργία ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση τεχνολογικών ικανοτήτων και διεθνών επενδύσεων.

Τέλος, απαιτείται να επενδύσουμε στην παιδεία για την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού που θα στηρίξει το νέο μοντέλο της χώρας, ενώ κοινή κατεύθυνση για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι η προτεραιοποίηση της αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού με τρόπο δίκαιο και συμμετοχικό, μέσα από τη διαμόρφωση ίσων ευκαιριών και εύκολης πρόσβασης στη γνώση.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ Παροχή ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ 157 ΧΩΡΕΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 276.000
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΘΗΝΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή