Χρήστος Μεγάλου: «Με όρους βιωσιμότητας η επιστροφή στην ανάπτυξη»

Χρήστος Μεγάλου: «Με όρους βιωσιμότητας η επιστροφή στην ανάπτυξη»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια μοναδική θετική συγκυρία και ταυτόχρονα σε μια μεγάλη πρόκληση. Καθώς βγαίνει από μια μακρά οικονομική και κοινωνική κρίση και θεμελιώνει, με σχέδιο και ωριμότητα, μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με όρους βιωσιμότητας, έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει προοπτικές σταθερής οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. 

Η υλοποίηση της στρατηγικής αυτής απαιτεί μεγάλες αλλαγές, δύσκολες αποφάσεις και ακόμα πιο δύσκολες συναινέσεις. Πιστεύω, όμως, ότι ως κοινωνία έχουμε συνειδητοποιήσει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα και ότι απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Η συγκυρία της πανδημίας Covid-19 ήλθε στην Ελλάδα ως αποκορύφωμα μιας δύσκολης 10ετίας με αλλεπάλληλες και πολλαπλές κρίσεις. Επέφερε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα σε όλες τις παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και έβαλε σε δοκιμασία την κοινωνία. 

Είναι όμως ιδιαίτερα θετικό ότι οι αποτελεσματικές πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της βοήθησαν να αποφύγουμε ακραίες καταστάσεις που θα βάθαιναν καταστροφικά την κρίση. Ταυτόχρονα, το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε με αμεσότητα και επάρκεια, αποτρέποντας την αποδιάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας. 

Η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη με σταθερά υψηλούς ρυθμούς προϋποθέτει ένα μεγάλο, εθνικής κλίμακας αναπτυξιακό σχέδιο σε βιώσιμη κατεύθυνση, που θα υλοποιηθεί με γενναιότητα και αποφασιστικότητα και θα οδηγήσει τη χώρα στην ψηφιακή εποχή. Απαιτεί ευρείς μετασχηματισμούς και πολυδιάστατες όσο και ριζικές μεταρρυθμίσεις, που κατά κανόνα έρχονται σε αντιπαράθεση με απηρχαιωμένες και ασύμβατες με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα αντιλήψεις. Σχέδιο που απαιτεί ασφαλώς και πολύ σημαντικούς πόρους. 

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής εμπεριέχεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης “Next Generation EU” (NGEU) για την περίοδο 2021-2026.  Η στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου  ισοδυναμεί με πρόσθετη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ,  που θα κυμανθεί από 1,5% έως 2,5% κάθε χρόνο. 

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να καλύψει το συσσωρευμένο επενδυτικό κενό, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά όχι μόνο με αριθμητικούς όρους, αλλά κυρίως με όρους και στόχους βιωσιμότητας. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που θα υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια μέσω και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εθνικών πόρων, ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και υγιούς τραπεζικού δανεισμού. 

Στη διαδικασία αυτή, καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος του τραπεζικού τομέα, ώστε οι πόροι αυτοί όχι μόνο να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να κατευθυνθούν σε βιώσιμες παραγωγικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Οι Τράπεζες με την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία που διαθέτουν είναι σε θέση να συμβάλουν στη δημιουργία του νέου παραγωγικού μοντέλου. 

Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο μέρος του στρατηγικού της σχεδίου μετασχηματισμού, απαλλαγμένη από το βαρύ φορτίο των NPEs και έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ, είναι απόλυτα προετοιμασμένη να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την απαιτητική αναπτυξιακή φάση.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

Κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά. Υποστηρίζει την ανάπτυξη χρηματοδοτώντας την υγιή επιχειρηματικότητα με νέα δάνεια 22-23 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Συνδιαμόρφωσε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής μαζί με άλλες 29 διεθνείς τράπεζες και είναι η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που εντάσσει κριτήρια ESG στις λειτουργίες της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή