Κυριάκος Σαμπατακάκης: Το ελληνικό ταλέντο ως θεμέλιος λίθος της νέας εποχής

Κυριάκος Σαμπατακάκης: Το ελληνικό ταλέντο ως θεμέλιος λίθος της νέας εποχής

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία μάς ώθησε να αναθεωρήσουμε από μηδενική βάση τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Στον κόσμο που αναδύεται διακρίνουμε ένα θετικό πρόσημο, όπου με αρωγό την τεχνολογία αποκτάμε νέους βαθμούς ελευθερίας, καταργώντας τις δεσμεύσεις της φυσικής τοποθεσίας, ενώ παράλληλα αξιοποιούμε ουσιαστικότερα την παγκόσμια εμβέλεια που μας προσφέρει.

Πώς όμως θα διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική; Πρόσφατη μελέτη μας εντοπίζει σειρά τάσεων για την επιτυχή πλοήγηση των επιχειρήσεων στα αχαρτογράφητα νερά του αύριο:

  • Μαθαίνοντας από το Μέλλον: Οι οργανισμοί παύουν να στηρίζονται μόνο σε δεδομένα του παρελθόντος, αλλά προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον μέσω AI και άλλων σύγχρονων μέσων. Επεξεργαζόμενοι στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, είναι σε θέση να ανακαλύπτουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και κινδύνους.
  • Αποκεντρωμένη Λήψη Αποφάσεων: Για την αντιμετώπιση των διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών, οι εταιρείες απλοποιούν τις ιεραρχικές δομές και εφαρμόζουν αποκεντρωμένα μοντέλα λήψης αποφάσεων. Στηρίζονται σε διασυνδεδεμένες ομάδες που ενεργούν τοπικά με ταχύτητα, εφαρμόζοντας στην πράξη το Business Agility.
  • Βιωσιμότητα: Πρόθεση ή Πράξη; Οι επιχειρήσεις εστιάζονται περισσότερο στην αειφόρο ανάπτυξη, ωστόσο αδυνατούν να παραγάγουν τα αναμενόμενα ESG αποτελέσματα. Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο να ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στον κορμό των δραστηριοτήτων τους, αξιολογώντας την επιχειρηματική επιτυχία βάσει της συνολικής υπεραξίας στην κοινωνία.
  • Διασφάλιση Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Για την κάλυψη των στρατηγικών αναγκών εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και την επίτευξη μεγαλύτερης εγγύτητας με τους καταναλωτές, οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή στο σημείο της ζήτησης, ξεπερνώντας τους φυσικούς περιορισμούς μέσω νέων τεχνολογιών (ψηφιακά δίδυμα, 3D printing).
  • Πραγματική Εικονικότητα: Οι οργανισμοί συνδυάζουν εικονικούς και φυσικούς κόσμους για τη δημιουργία νέων τρόπων εργασίας, κατανάλωσης και κοινωνικοποίησης, ενισχύοντας την εμπειρία και την απόδοση του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό πεδίο εφαρμογής στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο τουρισμός.
  • Νέα Επιστημονική Μέθοδος: Η ταχύτατη ανάπτυξη των εμβολίων ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της ανθρωπότητας στην επιστήμη για την επίλυση των πιο περίπλοκων προκλήσεων. Οι επιχειρήσεις μετατρέπονται πλέον σε επιστημονικές κοιτίδες για την αξιοποίηση των επόμενων κυμάτων καινοτομίας. Παράλληλα, όμως, αυξάνονται οι προσδοκίες όλων όσοι απαιτούν αντίστοιχα επίπεδα ταχύτητας και αντίδρασης σε χρονίζοντα προβλήματα.

Σε έναν κόσμο λοιπόν που αλλάζει ραγδαία, το ελληνικό ταλέντο και ταμπεραμέντο –με τη μοναδική ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων– αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της νέας εποχής. Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει διαχρονικά την εικόνα μιας χώρας που παράγει υψηλού επιπέδου επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό, στηριζόμενη και στην φήμη των Ελλήνων του εξωτερικού. Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή για επιστροφή στην Ελλάδα, ως συνοδοιπόροι στο συναρπαστικό ταξίδι της χώρας στη μετά-ψηφιακή εποχή. Συνθέτοντας τη διεθνή τεχνογνωσία και εμπειρία τους με το εγχώριο ταλέντο στη βάση μιας πληθώρας έργων και προοπτικών, η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει την κεκτημένη δυναμική, να ανταποκριθεί επιτυχώς στο φιλόδοξο πλάνο ανάκαμψης και να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας, εκπληρώνοντας την υπόσχεση στον εαυτό της και στη διεθνή κοινότητα.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

Η Accenture αποτελεί ηγέτιδα συμβουλευτική εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο, με κορυφαίες δυνατότητες στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, του cloud και της ασφάλειας. Συνδυάζοντας εμπειρία και δεξιότητες σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς στρατηγικής, διαδραστικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και επιχειρησιακών λειτουργιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή