AEGEAN 600: Ένας διεθνής αγώνας 600 ν.μ. «ανοίγει» πανιά στο μαγευτικό Αιγαίο 

AEGEAN 600: Ένας διεθνής αγώνας 600 ν.μ. «ανοίγει» πανιά στο μαγευτικό Αιγαίο 

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Αρχιπέλαγος των ποιητών, των ζωγράφων και των φιλοσόφων θα ανοίξει την προσεχή Κυριακή (4 Ιουλίου) πανιά το «AEGEAN 600», ένας αγώνας 600 ναυτικών μιλίων. Πρόκειται για μία διεθνή διοργάνωση που διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Διοργανωτής είναι ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, με  συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής. Ήδη, στην «Olympic Marine» βρίσκονται τα 40 ιστιοφόρα από 16 χώρες που θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

AEGEAN 600: Ένας διεθνής αγώνας 600 ν.μ. «ανοίγει» πανιά στο μαγευτικό Αιγαίο -1

Η μοναδικότητα του αγωνιστικού στίβου του Αιγαίου Πελάγους όπως και η διοργάνωση ενός αγώνα 600 ν.μ., στην Ελλάδα, αποτέλεσαν δέλεαρ για ιστιοπλόους από όλο τον κόσμο. Οι δηλώσεις συμμετοχής είχαν ξεπεράσει τις 80 αλλά οι δυσκολίες της πανδημίας, όπως και η κλειστή Διώρυγα της Κορίνθου, έγιναν αιτία για να ακυρωθούν αρκετές συμμετοχές. Χαρακτηριστικό όμως του ενδιαφέροντος είναι ότι πολλά πληρώματα παρόλο που είχαν καταβάλλει το αντίτιμο συμμετοχής δεν ζήτησαν τα χρήματα πίσω αλλά προτίμησαν να δηλώσουν ενδιαφέρον για τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς.

«Στόχος μας είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως χώρα ναυταθλητισμού και θαλάσσιου τουρισμού και, παράλληλα, να αναδειχθεί η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου, που αποτελεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Με αυτή την προοπτική αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτόν τον αγώνα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Στις μέχρι τώρα συμμετοχές, ξεχωρίζουν κάποια ιταλικά σκάφη, όπως το «Αtalanta II», ένα Farr 70 που έχει πρωταγωνιστήσει σε κορυφαίους αγώνες στη Μεσόγειο, όπως στο RolexMiddle Sea Race, αλλά και σε ρεγκάτες σε όλο τον κόσμο. Ένα άλλο σκάφος είναι το «Durlindana 3», το οποίο έχει διακριθεί σε αγώνες μεγάλων σκαφών. Στη διοργάνωση των 600 ν.μ. έχουν συμπεριληφθεί και οι κατηγορίες (κλάσεις) Multihull και X-Yachts. Μάλιστα, στην κλάση των X-Yachts αναμένεται να πάρει μέρος στον αγώνα και ο Δανός ιδιοκτήτης της εταιρείας X-Yachts, IbKunøe και ο CEO της X-Yachts Kræn Brinck Nielsen.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει σε δύο από τα ελληνικά σκάφη, το «OPTIMUM – Samos Steamship co», το οποίο έχει κατακτήσει διακρίσεις στον αγώνα 600 ν.μ. της Μάλτας «Rolex Middle Sea Race» και στο «Ράλλυ Αιγαίου», και το «Bullet – Total» με κυβερνήτες τον Ολυμπιονίκη Δημήτρη Δεληγιάννη και τον Σίμο Καμπουρίδη, ένα σκάφος που πρωταγωνιστεί στο «Ράλλυ Αιγαίου». Τόσο το «OPTIMUM – Samos Steamship co», όσο και το «Bullet – Total» συγκαταλέγονται στα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη του ελληνικού στόλου. Στον αγώνα παίρνουν μέρος και ιστιοπλόοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Κάποιοι από αυτούς θα «τρέξουν» και με ξένα πληρώματα. Ανάμεσά τους ο Θεσσαλονικιός εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας Θανάσης Μπαξεβάνης που, μαζί με τον Πάτροκλο Ταχτατζή, θα αγωνιστούν στο, υπό ρουμανική σημαία, σκάφος «My way».          

AEGEAN 600: Ένας διεθνής αγώνας 600 ν.μ. «ανοίγει» πανιά στο μαγευτικό Αιγαίο -2Η εκκίνηση του AEGEAN 600 θα δοθεί μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, στις 4 Ιουλίου. Την «κανονιά» θα δώσει, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Ο στόλος θα ακολουθήσει πορεία προς τη Μήλο. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης, θα συνεχίσει νοτιότερα προς την Κάσο, και αφού αφήσει αριστερά την Κάρπαθο, θα παραπλεύσει τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, την Πάτμο, και θα διασχίσει το Ικάριο, ένα Πέλαγος που υπόσχεται πάντα δυνατές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Οι αγωνιζόμενοι θα έρθουν, κατόπιν, αντιμέτωποι με την πρόκληση της πλεύσης ανάμεσα στη Μύκονο και τη Δήλο. Τα τελευταία νησιά της διαδρομής θα είναι η Γυάρος και η Κέα. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο.

Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος σκάφη με περισσότερους από 15 ιστιοπλόους αλλά και οκτώ που θα πλεύσουν στο Αιγαίο με πλήρωμα δύο άτομα. Πρόκειται για την κατηγορία double handed. Οι δυσκολίες σε αυτή την κατηγορία είναι μεγάλες καθώς πρόκειται για μία πολυήμερη διαδρομή και οι ανθρώπινες δυνατότητες φτάνουν στα όριά τους.  

Ο Πανελλήνιος Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ανοικτής Θαλάσσης, με την υποστήριξη, της Helmepa, συνεχίζει τη δράση του «Να σώσουμε τις θάλασσές μας». Έτσι το «Aegean 600» θα είναι μία διοργάνωση με το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα. Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το skippers meeting, και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Τελετή Έναρξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή