Ρητορική έντασης από Τσίπρα

Ρητορική έντασης από Τσίπρα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ρητορική γεμάτη από βαθιές διαιρετικές τομές, σαφή απομάκρυνση από τη λεγόμενη «συναίνεση», ενδεικτικό προεκλογικού κλίματος, αλλά και διλήμματα που θύμιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε χθες να συσπειρώσει το κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης Μακεδονίας, την οποία για πρώτη φορά μνημόνευσε ονομαστικά τόσες φορές στην ομιλία του. Η φρασεολογία του πρωθυπουργού ήταν ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Φράσεις όπως «δεν θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρ. Αυγής» έδωσαν τον τόνο. Η ομιλία άλλωστε είχε έντονο το στοιχείο της ταύτισης με την άκρα δεξιά όσων αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τους επαγγελματίες πατριώτες.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον «δημοκρατικό λαό της Μακεδονίας», φράση με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του και επανέλαβε ουκ ολίγες φορές και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Ενδεικτικό της ακραίας πόλωσης στην οποία κινήθηκε η ομιλία του, είναι πως από την πρωθυπουργική φαρέτρα βγήκε μια σειρά επιχειρημάτων βασισμένων αποκλειστικά σε δίπολα. «Εβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων και εμείς την απελευθερώσαμε», «καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των Ελλήνων, εμείς την ανακτήσαμε», ήταν δύο από αυτά, ενώ ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε ως «όπλο» και τη διεθνή κοινότητα. Θεωρώντας πως οι συμμαχίες στο εξωτερικό και η αναγνώριση που έχει φέρει στο πρόσωπό του η συμφωνία των Πρεσπών, αποτελούν σημαντική ειδοποιό διαφορά από την αντιπολίτευση, μίλησε για εκείνους που «μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων», ενώ «εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο».

Οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι του κ. Τσίπρα αποτυπώθηκαν και στην «εναντίον όλων» αποστροφή του: «Αλλοι διακήρυσσαν ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε», είπε προσθέτοντας πως «όλοι τους έκαναν λάθος». Ο κ. Τσίπρας έριξε και το «χαρτί» της σκανδαλολογίας, κάνοντας λόγο για «σκελετούς» που έχουν στην ντουλάπα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Siemens και της Novartis, να παριστάνουν τους υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων προδότες και μειοδότες», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε «στο πάρτι στην Υγεία» αλλά και στη «φούσκα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανεικών κι αγύριστων των παλιών κομμάτων εξουσίας». Την ίδια ώρα έκανε σκληρή προσωπική επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης έχει «ένα σκληρά ταξικό σχέδιο υπέρ της ολιγαρχίας, που θα γονατίσει τη μεσαία τάξη και θα καταδικάσει την ελληνική κοινωνία στην αέναη φτώχεια», ενώ τον κατηγόρησε για μετατροπή της Ν.Δ. «σε ακροδεξιά σέχτα» και υιοθέτηση της ρητορικής της «περιθωριακών ακροδεξιών για μειοδοσία» στο θέμα της Μακεδονίας. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε, όπως προειπώθηκε, έκανε εκτενείς αναφορές στη Μακεδονία, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας των Πρεσπών που μεταξύ άλλων «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας».

Καμμένος περί συμφωνίας με πρωθυπουργό

Μια διαφορετική πτυχή για το τι μέλλει γενέσθαι με τους βουλευτές του που επιθυμούν να υπερψηφίσουν τις Πρέσπες, έδωσε χθες ο Π. Καμμένος. Ο ΥΕΘΑ με μία δήλωσή του (στο «Ποντίκι») σημείωσε πως δεν πρόκειται να ενταχθούν στελέχη των ΑΝΕΛ σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές, καθώς υπάρχει τέτοια συμφωνία με τον πρωθυπουργό. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εκλείπουν τα όποια κίνητρα βουλευτών των ΑΝΕΛ για διεκδίκηση ανταλλάγματος για ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών», εννοείται με τη συμμετοχή τους σε κάποιο ψηφοδέλτιο, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως «ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να μη συμβάλει με καμία ενέργειά του σε πιθανή διάλυση των ΑΝΕΛ». Στην ίδια δήλωση, ο κ. Καμμένος αναφέρει πως «δεν στέκουν τα σενάρια περί αυτόνομης πορείας του Καμμένου για να αποκομίσει εκλογικό όφελος εις βάρος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ». Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, με το πέρας της Συνόδου Κορυφής, είχε ερωτηθεί για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου και σχολίασε «δεν έχω ακούσει κάτι, όλα καλά», δείχνοντας πως δεν θέλει ρήξη με τον κυβερνητικό εταίρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή