Οι τρεις ηρωικοί ψαράδες από το Μάτι πήραν την ελληνική ιθαγένεια

Οι τρεις ηρωικοί ψαράδες από το Μάτι πήραν την ελληνική ιθαγένεια

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά εκδήλωση που έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος απέδωσε την ελληνική ιθαγένεια στους τρεις αλλοδαπούς ψαράδες, οι οποίοι έσωσαν δεκάδες συμπολίτες μας στο Μάτι. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου επέδειξαν πρωτοφανή ηρωισμό και μαζί με Ελληνες συναδέλφους κατάφεραν να προσεγγίσουν τις παραλίες της περιοχής και να απεγκλωβίσουν τον κόσμο που είχε καταφύγει εκεί για να γλιτώσει τις φλόγες και το θερμικό κύμα. Χάρις στις προσπάθειές τους, πολλοί ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά έφτασαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ραφήνας.

Ο Αιγύπτιος Ελ Χαΐμι Εμάντ, 50 ετών, ο 46χρονος συμπατριώτης του Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και ο Αλβανός Τζέκα Γκάνι, 35 ετών, έφθασαν στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τις οικογένειές τους, κρατώντας ανθοδέσμες στα χέρια. Εγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και την ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μαζί με τους ψαράδες, στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο πρόεδρος των Αλιέων Νέας Μάκρης κ. Γιάννης Αθηναίος.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Χαρίτσης είχε δώσει εντολή στην Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας να προχωρήσει ταχύτατα τις απαραίτητες διαδικασίες και ακολούθως συνέταξε την προβλεπόμενη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική πολιτογράφησή τους, επειδή, όπως προβλέπει ο νόμος, προσέφεραν στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες.

Οι τρεις ηρωικοί ψαράδες από το Μάτι πήραν την ελληνική ιθαγένεια-1

Οι ψαράδες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση και την Κωνσταντίνα Κούνεβα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος προς τους αλιείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω και για τη χαρά αλλά και για τη συγκίνηση που νιώθω σήμερα. Ξαναγυρίζω πίσω, περίπου ένα μήνα πριν, όταν υπέγραφα, ύστερα από την πρόταση του αρμόδιου υπουργού, το διάταγμα της απονομής της ελληνικής υπηκοότητας σε σας. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι έκανα αυτό το οποίο η Ελλάδα είχε χρέος να κάνει απέναντί σας. Γύρισα πίσω σ’ εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του καλοκαιριού, στην τραγωδία στο Μάτι. Και εκεί ξαναθυμήθηκα τι θα πει άνθρωπος. Και τι είναι αυτό το οποίο κάνατε. Αυτό το οποίο κάνατε δείχνει ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα υπηκοότητας. Είναι ζήτημα ψυχής. Και η Ελλάδα σας υποδέχεται στους πολίτες της, γιατί αυτή είναι η Ελλάδα. Πριν απ’ όλα η Ελλάδα είναι ανθρωπισμός και αλληλεγγύη. Από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα το έθνος των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει το έθνος του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε: «Ο λόγος για τον οποίο σας απονεμήθηκε τιμητικώς η ελληνική ιθαγένεια είναι γιατί με τον τρόπο αυτό γίνεσθε και Ευρωπαίοι πολίτες. Και ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορείτε να διδάξετε, με τον τρόπο σας, με το παράδειγμά σας, σε ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους μας, που δεν αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι αξίες της Ευρώπης, να καταλάβουν κι εκείνοι το χρέος τους. Γιατί η Ευρώπη στηρίχθηκε στην αλληλεγγύη. (…).

Οι τρεις ηρωικοί ψαράδες από το Μάτι πήραν την ελληνική ιθαγένεια-2

Από δεξιά, ο Αιγύπτιος Ελ Χαΐμι Εμάντ, ο Αλβανός Τζέκα Γκάνι και ο Αιγύπτιος Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ με την κόρη του.

Να γιατί, λοιπόν, αισθάνομαι περήφανος σήμερα και συγκινημένος ταυτόχρονα: Γιατί μέσα από το δικό σας παράδειγμα στέλνουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη τούτες τις δύσκολες ώρες, μπροστά σε κρίσιμες ευρωεκλογές, όπου κρίνεται το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Διότι όλα αυτά τα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία επιχειρούν να κατεδαφίσουν αυτό το οικοδόμημα, είναι εκείνα τα οποία βρίσκονται απέναντι σ’ αυτή την τόσο αναγκαία για την Ευρώπη νοοτροπία, που είναι η δική σας νοοτροπία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή