ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: «Η αλήθεια για το Μακεδονικό»

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko-2295238

Ολοκληρώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο  η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ποτάμι με θέμα «Η αλήθεια για το Μακεδονικό».

Πρόκειται, όπως σημείωνε το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, για «μια συζήτηση για όλα αυτά που έπρεπε να απασχολήσουν τον δημόσιο διάλογο αλλά πνίγηκαν μέσα στους τακτικισμούς της κυβέρνησης και τις κομματικές κραυγές της αντιπολίτευσης».

Διπλωμάτες, επιστήμονες, άνθρωποι που γνωρίζουν όλες τις πτυχές του «Μακεδονικού», απάντησαν σε όλα τα ζητήματα που προβληματίζουν τους Έλληνες.

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko0

«Η Αρχαία Μακεδονία δήλωνε ελληνική, μιλούσε ελληνικά. Ο όρος Μακεδονία υπήρξε γεωγραφική περιοχή που μοιράστηκε σε 3 κράτη (Ελλάδα, Σερβία & Βουλγαρία)», σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «τα σενάρια εναλλακτικής ιστορίας είναι άπειρα. Σε κάθε περίπτωση, η διπλωματία έχει αποδεκτεί κάτι ως κανόνας. Πάντα επιθυμούμε τη λύση που προηγουμένως απορρίψαμε».

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko2

«Η έννοια Μακεδονικός Aγών βασίζεται στον πόλεμο ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία & Σερβία. Μεταξύ 1924-1925 τα πράγματα αγριεύουν. Μιλάμε πια για Μακεδόνες κατά το έθνος. Γίνεται η μεταμόρφωση των Βουλγάρων και άλλων Μακεδόνων σε έθνος Μακεδονικό», τόνισε ο καθηγητής Θάνος Βερέμης. « Έλληνες είμαστε επειδή έχουμε ελληνική συνείδηση. Όχι επειδή κυλάει 100% καθαρό ελληνικό αίμα στο σώμα μας », συμπλήρωσε.

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko4

«Όταν η κυβέρνηση της χώρας μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την σπάνια ευκαιρία επίλυσης του, επιβλαβούς για την χώρα μας, προβλήματος που έχουμε με την ΠΓΔΜ, σκοπός της ήταν να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία ως εργαλείο για να διασπάσει την αντιπολίτευση», υποστήριξε ο πρέσβης ε.τ., Δημήτρης Μοσχόπουλος ενώ παράλληλα διερωτήθηκε: «Τι είναι αυτό που μετατρέπει μια διάλεκτο σε γλώσσα; Η απάντηση είναι απλή. Μια πολιτική απόφαση. Ιστορικά, κάθε διάλεκτος ξεκινά τη ζωή της ως διάλεκτος μιας μητέρας-γλώσσας και κάποτε "απογαλακτίζεται"».

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko6

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko8

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko10

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko12

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko14

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko16

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko18

potami-i-alitheia-gia-to-makedoniko20