Ο πλοίαρχος που «βάφτισε» την Αυστραλία

Ο πλοίαρχος που «βάφτισε» την Αυστραλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οστά του πλοιάρχου Μάθιου Φλίντερς, ενός εξερευνητή του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού, που ολοκλήρωσε πρώτος τον περίπλου της Αυστραλίας και φέρεται να είναι αυτός που «βάφτισε» την ήπειρο, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε σημείο σιδηροδρομικών εργασιών που γίνονται προκειμένου το Λονδίνο να συνδεθεί με άλλες πόλεις.

Το φέρετρο του Φλίντερς εντοπίστηκε μαζί με ακόμα 40.000 ανθρώπινα λείψανα από τους Κήπους του Σεντ Τζέιμς, κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή του τερματικού σταθμού Γιούστον στο δίκτυο υψηλής ταχύτητας 2 (HS2), που θα συνδέει τη βρετανική πρωτεύουσα με το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Λιντς. Οι αρχαιολόγοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για τον σκελετό του μεγάλου εξερευνητή, που απεβίωσε το 1814, χάρη στη μολυβένια πινακίδα που υπήρχε στο φέρετρο. «Αν λάβει κανείς υπόψη τον μεγάλο αριθμό των λειψάνων που βρέθηκαν στους Κήπους του Σεντ Τζέιμς, δεν ήταν εύκολο να είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορούσαμε να τον εντοπίσουμε», εξηγεί η Χέλεν Ουάς, υπεύθυνη του Τμήματος Κληρονομιάς του HS2 σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας. «Είμαστε πολύ τυχεροί που υπήρχε η μολυβένια πινακίδα πάνω στο φέρετρο του πλοιάρχου Φλίντερς, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχε υποστεί διάβρωση. Πλέον μπορούμε να μελετήσουμε προσεκτικά τον σκελετό για να μάθουμε κατά πόσον η ζωή στη θάλασσα άφησε τα σημάδια της. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε όσο περισσότερα γίνεται για αυτό το ιστορικό πρόσωπο».

Ο πλοίαρχος Μάθιου Φλίντερς, ο οποίος πάντα ταξίδευε με τη γάτα του Τριμ, ήταν επικεφαλής στο «HMS Investigator», το οποίο έπλευσε γύρω από τις ακτές της Αυστραλίας, στις αρχές του 1800 αιώνα. Αν και δεν ήταν αυτός που είδε για πρώτη φορά την Αυστραλία, ο Φλίντερς φαίνεται ότι είναι αυτός που έδωσε στην ήπειρο το όνομά της, το οποίο προώθησε μέσω των δημοσιεύσεών του. Η ανακάλυψη των οστών ενθουσίασε τους αρχαιολόγους, που πίστευαν ότι είχαν χαθεί για πάντα όταν η ταφόπλακά του αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του σταθμού Γιούστον τη δεκαετία του 1840. Η σορός του μεγάλου εξερευνητή θα ταφεί και πάλι σε νέα, διαφορετική τοποθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή