Σενάριο αλλαγής του κανονισμού της Βουλής για να διασωθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ

Σενάριο αλλαγής του κανονισμού της Βουλής για να διασωθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να αποτραπεί η προοπτική διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή».

Επεσήμανε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει «να ανοίξει αυτή τη συζήτηση» διευκρινίζοντας ότι η δήλωσή του δεν αφορά μόνο τους ΑΝΕΛ, αλλά όλα τα κόμματα.

Η τοποθέτησή του πυροδότησε σειρά σεναρίων για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, ώστε να διασωθεί η οντότητα της κοινοβουλευτική ομάδας των ΑΝΕΛ.

Όπως είναι γνωστό, με δεδομένη την απόφαση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλου να παραδώσει ως αύριο την έδρα του, αυτή περνάει στα χέρια του πρώτου επιλαχόντος, ο οποίος είναι όμως ο –ευρισκόμενος εδώ και πολύ καιρό εκτός ΑΝΕΛ- Τέρενς Κουϊκ.

Ο υφιστάμενος κανονισμός της Βουλής απαιτεί γενικώς 10 βουλευτές για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, αριθμός όμως που περιορίζεται σε 5 εφόσον τo Kόμμα με τo oπoίo εξελέγησαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα των εκλoγικών περιφερειών της χώρας, έχοντας συγκεντρώσει πoσoστό τoυλάχιστoν 3%.

Επιπλέον, ερωτηθείς πάντως για τις καθημερινές επιθέσεις του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ο κ. Τζανακόπουλος τις χαρακτήρισε «υπερβολικές και άδικες».

Ειδικά για τη δήλωση του πρώην κυβερνητικού εταίρου ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε προτείνει να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα  να μην ρίξει την κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του», όπως φάνηκε δρομολογώντας τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Μίλησε επίσης με θερμά λόγια για το έργο και την ηθική ακεραιότητα τόσο του Νίκου Κοτζιά όσο και της Έλενας Κουντουρά, καθώς πρόκειται για τα δύο πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του κ. Καμμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή