Τελεσίγραφο Π. Καμμένου σε Θ. Παπαχριστόπουλο: Διαγραφή εάν δεν παραδώσεις την έδρα

Τελεσίγραφο Π. Καμμένου σε Θ. Παπαχριστόπουλο: Διαγραφή εάν δεν παραδώσεις την έδρα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορία έως την Παρασκευή έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος στον Θανάση Παπαχριστόπουλο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση, η οποία σημειωτέον διήρκεσε λιγότερα από μια ώρα ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τον  διαγράψει.

Στη συνέχεια, μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχολιασμό μέσω δήλωσης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δευκρίνισε δε ότι θα διαγράψει τον βουλευτή πριν από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία ψηφίζεται το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου «να μην ψηφίσει την παράδοση της Μακεδονίας».

«Συνεδρίασε η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ομόφωνα ζητήσαμε από τον κ. Παπαχριστόπουλο μέχρι την αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, όπως είχε υποσχεθεί, ώστε να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Κουίκ για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας αυτής, και, βεβαίως, την εφαρμογή της απόφασης του Παπαχριστόπουλου, την έδρα να μην την κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να την παραδώσει στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Κουίκ το κάνει αυτό με την παραίτησή του ή με την παραμονή στην ΚΟ θα ήταν δική του ευθύνη και ο,τιδήποτε συνέβαινε από εκεί και πέρα».

«Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στον κ. Βούτση να ψηφίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Του ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δεν μπορούμε, πλέον, να ανεχθούμε άλλη παράταση αυτής της ιστορίας. Στην πρώτη ψηφοφορία το δεχθήκαμε, με την έννοια ότι είχε πει ότι θα παραδώσει την έδρα, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό, να επιτρέψουμε μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να εκτελέσει τη Μακεδονία», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Αύριο το πρωί, λοιπόν, με την έναρξη της συζήτησης, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν κάνει πράξη την υπόσχεσή του να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, με επιστολή μου θα διαγραφεί από την ΚΟ», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσαφήνισε ότι «(τον διαγράφω) με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ερωτηθείς για τον κ. Κουίκ, απάντησε: «Ο κ. Κουίκ έχει να επιλέξει με τον πρωθυπουργό αν θα είναι μέλος της ομάδας των αποστατών, αν δηλαδή με προτροπή του πρωθυπουργού και ανταλλαγή της ψήφου του με θέση στο υπουργείο, θα μπει στο πάνθεον της κυβέρνησης αποστατών και αν ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτό το οποίο έκανε με την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη».

Σημειώνεται ότι είτε διαγράφοντας τον «αποστάτη» Αθανάσιο Παπαχριστόπουλο ή μέσω της παραίτησης του εν λόγω βουλευτή και παράδοση της έδρας αμέσως μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» από τη Βουλή αύριο τη βουλευτική έδρα θα καταλάβει ο κυβερνητικός Τέρενς Κουίκ.

Ως γνωστόν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, η οποία ξεκίνησε το 2015 με έντεκα μέλη, έφθασε στον κρίσιμο αριθμό «5», που είναι και το όριο σύμφωνα με τον Κανονισμό προκειμένου να εξακολουθεί να θεωρείται συγκροτημένη ομάδα: η απώλεια έστω και ενός βουλευτή θα προκαλέσει και στους Ανεξάρτητους Ελληνες ό,τι ακριβώς συνέβη προσφάτως με το Ποτάμι. Οι εναπομείναντες τέσσερις βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους, θα θεωρούνται πλέον απλώς «ανεξάρτητοι, ενώ ο κ. Καμμένος θα χάσει και το δικαίωμα συμμετοχής σε συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως επιπέδου πολιτικών αρχηγών. Η «διάλυση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεπάγεται, επίσης, ότι δεν θα διαθέτουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες γραφεία στο Κοινοβούλιο, μετακλητούς υπαλλήλους κ.ά.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι ουδεμία επίπτωση θα έχει μια τέτοια εξέλιξη όσον αφορά τα προβλεπόμενα από τον νόμο και την εκλογική νομοθεσία για τη λειτουργία των κομμάτων. Με άλλα λόγια, η διάλυση μιας Κ.Ο. βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής, δεν θα σημάνει ότι, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει περικοπή στην κρατική επιχορήγηση, στη διάθεση (προεκλογικού) τηλεοπτικού χρόνου για τους εκπροσώπους των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και στο περιθώριο έντονων δημόσιων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους έως χθες κυβερνητικούς εταίρους, από τη Δευτέρα αναμενόταν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου επί της γνωστής ενστάσεως που εξέφρασε προσφάτως ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με την οποία μπορεί να εξακολουθεί να θεωρείται αναγνωρισμένη Κ.Ο. αφού με την προσθήκη του προερχόμενου από την Ενωση Κεντρώων κ. Αρ.Φωκά θα διαθέτει πέντε βουλευτές ακόμη και μετά την «αποχώρηση» του κ. Παπαχριστόπουλου.

Ωστόσο, επειδή υπάρχει η «ρήτρα» στον Κανονισμό πως οι πέντε θα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, άπαντες χθες εκτιμούσαν πως η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν μπορούσε παρά να είναι μη σύμφωνη με την εκδοχή του Πάνου Καμμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή