ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μη κρατικά πανεπιστήμια υπό την επίβλεψη αυστηρής αρχής (βίντεο)

mitsotakis-mi-kratika-panepistimia-ypo-tin-epivlepsi-aystiris-archis-vinteo-2299808

Την πρότασή του να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που προτείνει η ΝΔ ως αναθεωρητέα ώστε να πράξει το ίδιο και η ΝΔ επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή επί της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του για το Σύνταγμα, σκεφτόμουν: Ευτυχώς κ. Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι τα οικονομικά και όχι τα συνταγματικά», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επέδειξε για μία ακόμη φορά μία άγνοια» και ότι επεχείρησε να διαστρεβλώσει τις θέσεις της ΝΔ.

«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς ως αναθεωρητέα ώστε να ψηφίσουμε και εμείς τα άρθρα που ζητάτε εσείς να αναθεωρηθούν. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαική εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνεται καθαρά πως βλέπει ο καθένας το μέλλον της χώρας. Δείχνει ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και ποιος είναι ο εκπρόσωπος της συντήρησης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

  • «Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα για να παρατείνει το βίο του στην εξουσία ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός πως θα αναφέρει μια Βουλή όπου οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες».
  • «Ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν αποκαλούμε την κυβέρνησή του 'κουρελού', αλλά πως αλλιώς μπορεί να αποκαλέσει κανείς μια πραγματικότητα, στην οποία υπάρχουν βουλευτές όπου στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν εκχωρήσει εν λευκώ την ψήφο τους στη κυβέρνηση Τσίπρα».
  • «Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επισήμανε κατά την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

O κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επιπλέον τον πρωθυπουργό για απόπειρα παραβίασης «και του πνεύματος και του γράμματος» του Συντάγματος σε σχέση με το τι αυτό επιβάλλει για τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, επικαλούμενος εκ νέου τις απόψεις των επτά συνταγματολόγων με τους οποίους είχε πρόσφατα συνάντηση. 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24  ως άρθρα κορυφαίας πολιτικής σημασίας και κατέθεσε μία τροποποιημένη πρόταση προς τον πρωθυπουργό:  «Αν σας πέφτει λίγο βαρύ να ψηφίσουμε μαζί όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα, διαλέξτε λοιπόν δύο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε, εφόσον συναινέσετε στο 16 και το 24».  < Εστρεψε δε μετά τα πυρά του κατά του πρώην υπουργού Αμυνας, λέγοντας ότι ο «ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από το άρθρο της ασυλίας για να μην πάει στο δικαστήριο». Αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν στη σχέση Εκκλησίας – Κράτους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτά μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισε «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». «Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο Σύνταγμα στα μέτρα σας. Θέλετε να πάτε σε μικρή αναθεώρηση. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε

«Εμείς εισηγούμαστε τολμηρές αλλαγές. Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Διασφάλιση ομαλής λειτουργίας θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία. Η πρότασή μας προωθεί την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Προωθούμε προτάσεις που προωθούν την αλληλεγγύη και την αξιοκρατία». «Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο» ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32 , πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του κόσμου μαζί με τη Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, επαναλαμβάνοντας  την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα εποπτεύονται από μία ισχυρή ανεξάρτητη αρχή. «Αν έχουμε κ. Τσίπρα ελεύθερη επιλογή στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο, γιατί να μην έχουμε ελεύθερη επιλογή και στο Πανεπιστήμιο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Περί διαχείρισης ήττας 

«Προσπαθείτε να κάνετε διαχείριση της ήττας σας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ επεσήμανε ότι «προς αποφυγή κάθε προσπάθειας παρεξήγησης και διαστρέβλωσης των δικών σας λεγόμενων, σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Παυλόπουλο». 

Στη συνέχεια επανήλθε στο ζήτημα του άρθρου 16 και την ιδιωτική παιδεία, σημειώνοντας ότι «τους μόνους που προστατεύετε (σ.σ. απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα) είναι τους ανταγωνιστές μας οι οποίες έχουν αναπτύξει ιδιωτική παιδεία».