Κατά Ορμπαν και ο Βέμπερ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο μέχρι πρότινος ένθερμος υποστηρικτής του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν στην οικογένεια των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποβολής του ουγγρικού Φιντέζ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Βέμπερ κάλεσε τον Ορμπαν να αποσύρει αμέσως τη δυσφημιστική για τον πρόεδρο της Κομισιόν καμπάνια, παραίνεση στην οποία ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απάντησε διαβεβαιώνοντας ότι οι αφίσες με τον Γιούνκερ θα κατεβούν – αλλά θα αντικατασταθούν με νέες.

«Η εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί να κατασκευάσει μια ζοφερή εικόνα μιας υποτιθέμενης σκοτεινής συνωμοσίας για τη μεταφορά περισσότερων μεταναστών στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Η προεκλογική εκστρατεία του Φιντέζ ενόψει των ευρωεκλογών δεν έχει στόχο κάποιον από τους εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει. Στις αφίσες εμφανίζεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πλάι στον Ουγγροαμερικανό Τζορτζ Σόρος, ενώ στην επόμενη φάση της καμπάνιας ο συντηρητικός πρόεδρος της Κομισιόν θα αντικατασταθεί από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές Φρανς Τίμερμανς.

Η πίεση από το εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για αποπομπή του κόμματος Φιντέζ είναι έντονη, υποχρεώνοντας τον Βέμπερ να αφήσει το ενδεχόμενο ανοικτό σε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel. «Ο Βίκτορ Ορμπαν έχει προξενήσει σημαντική πολιτική ζημιά στο ΕΛΚ με τις δηλώσεις του και την καμπάνια του», δήλωσε ο Βέμπερ. Κατά τον Ορμπαν, που μίλησε στην εφημερίδα Welt, οι Χριστιανοδημοκράτες που ζητούν την αποπομπή του και άρα την αποδυνάμωση του ΕΛΚ είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι». «Η πολιτική δεν είναι λέσχη συζητήσεων, είναι αγώνας για την εξουσία και, αν δεν θέλουμε μια Ευρώπη υπό την ηγεσία της Αριστεράς, πρέπει να υπερασπιστούμε τη θέση του ΕΛΚ», είπε. Παρά δε τα σκληρά λόγια, ο Ορμπαν επέμεινε στην υποστήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Αν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει να κερδίσει στην Κεντρική Ευρώπη, πρέπει να πει ότι ο Γιούνκερ αντιπροσωπεύει το παρελθόν και ο Βέμπερ το μέλλον. Θα υπάρξουν προσπάθειες να τον βάλουν στην άκρη. Εχω ξεκαθαρίσει ότι θα υποστηρίξουμε τον Μάνφρεντ Βέμπερ ώς το τέλος, αλλά θα δυσκολευθεί».

Ο Ορμπαν απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για το σενάριο σύμπραξής του με αντιμεταναστευτικά κόμματα όπως η Λέγκα στην Ιταλία, ώστε να δημιουργηθεί πόλος που θα εμπόδιζε τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν μου αρέσουν όσοι φορούν ζώνη και τιράντες ταυτόχρονα. Πρέπει να έχει κάθε φορά μία στρατηγική. Είμαστε στο ΕΛΚ και παραμένουμε, δεν υπάρχει σχέδιο Β», υποστήριξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή