Ο οδικός χάρτης Μαξίμου

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο απόφασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ της περασμένης Κυριακής για τις ευρωεκλογές έχει σε ένα σημείο την εξής φράση-κλειδί: «Στον αγώνα για τον προοδευτικό μετασχηματισμό μπορούν να συμβάλουν καίρια ευρύτερες δυνάμεις που δεν συμφωνούν υποχρεωτικά σε όλα με την Αριστερά». Από τη φράση, ιδιαίτερη αξία δεν έχει μόνο η λέξη «μετασχηματισμός», που μπορεί να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως, αλλά και το μη υποχρεωτικό της «συμφωνίας σε όλα» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία, που αποτελεί ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη, ο Αλ. Τσίπρας προχωρεί με γοργά βήματα στις επόμενες κινήσεις για το πολυπόθητο προοδευτικό μέτωπο, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, αφού απομένουν μόλις 80 ημέρες για τις ευρωεκλογές.

Στην κυριακάτικη Κ.Ε. έγινε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς συγκροτήθηκε η πρώτη επιτροπή για την υλοποίηση του σχεδίου. Αποτελείται αμιγώς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τη συγκροτούν οι κ. Βούτσης, Βερναρδάκης, ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης, ο κ. Σκορίνης και η κ. Καλαμαρά. Ο σκοπός της επιτροπής είναι να κάνει τις επαφές με τα στελέχη που θα σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση και να «κλειδώσει» τις συνεργασίες. Δεύτερο βήμα, η δημιουργία μιας «μεικτής επιτροπής», αποτελούμενης τόσο από κομματικά στελέχη όσο και από «νέα», εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της μεικτής επιτροπής είναι να συντάξει την κοινή «διακήρυξη» ενόψει των ευρωεκλογών, η οποία θα εδράζεται στη λογική των συνεργασιών, της λεγόμενης «συμπαράταξης», όπως είπε και ο κ. Τσίπρας. Οσοι συμμετάσχουν σε αυτή την επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται σε επόμενο χρόνο, όχι αργά πάντως, η συγκεκριμένη επιτροπή να εξελιχθεί σε κάτι πιο ευρύ, σε ένα σχήμα που θα αποτελεί την πρώτη «μαγιά» του εγχειρήματος.

Τρίτο βήμα, οι ανακοινώσεις. Από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές αναμένεται να είναι περίπου 15 τα «νέα» πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν αυτή τη συνεργασία. Η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου δεν αποκλείεται να γίνεται «σε δόσεις» και να καταλήξει σε μια εκδήλωση περί τα μέσα Μαρτίου, όπου θα είναι ομιλητής και ο κ. Τσίπρας. Αφού το όλο εγχείρημα σχηματοποιηθεί και παρουσιαστεί το ευρωψηφοδέλτιο, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και κάποια συγκέντρωση στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ώστε να «διαφημιστεί».

Αυτό που θέλει να αποφύγει πάση θυσία ο κ. Τσίπρας είναι η παραπάνω διαδικασία, λόγω του συμπιεσμένου χρόνου, να φανεί πως γίνεται βεβιασμένα και τελικά ότι δεν αποτελεί μια πραγματική σύγκλιση δυνάμεων αλλά ένα προεκλογικό «τρικ» για να ανεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα καθηλωμένα ποσοστά του. Την ίδια ώρα, προσοχή χρειάζονται και οι εσωκομματικές ισορροπίες που είναι λεπτές, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο κομμάτι των συμμαχιών, αλλά και στο εύρος των ανοιγμάτων. Οσον αφορά πάντως δύο βασικά πρόσωπα που φημολογείται πως θα ανήκουν στα «ανοίγματα» του ευρωψηφοδελτίου, η συμμετοχή τους εξαρτάται άμεσα με τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Πρόκειται για την κ. Κουντουρά και τον κ. Δανέλλη.

Ο εκλογικός νόμος –του κ. Σαμαρά– λέει πως οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές πρέπει να παραιτηθούν αν είναι βουλευτές. Στην περίπτωσή τους, όμως, κάτι τέτοιο δεν γίνεται, καθώς οι πρώτοι επιλαχόντες δεν έχουν φύγει από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι αντίστοιχα, οδηγώντας την κυβέρνηση στην απώλεια της δεδηλωμένης.

«Παρών» στο κόμμα ο Τζανακόπουλος

Διακριτό ρόλο στο εσωκομματικό πεδίο ενόψει της συνέχειας επιδιώκει να έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Ενα από τα παρασκήνια της πρόσφατης Κ.Ε. ήταν η εμφάνιση «διακριτής ομάδας» με αναφορά στο πρόσωπου του 37χρονου πολιτικού, ο οποίος υπενθυμίζεται πως δεν είναι βουλευτής και θα επιδιώξει στις επόμενες εθνικές εκλογές την είσοδό του στην εθνική αντιπροσωπεία. Πέριξ του κ. Τζανακόπουλου στοιχίζονται νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας Ν. Ηλιόπουλος, ο νέος υφυπουργός Εργασίας Κ. Μπάρκας, αλλά και πιο έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Βίτσας. Επίσης, η κ. Εφη Καλαμαρά που συμμετέχει στη νέα 5μελή επιτροπή είναι συνομιλήτρια του κ. Τζανακόπουλου. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ερείσματα και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας «ενδιάμεσης τάσης» που θα έχει επίσης σαφή «προεδρική αναφορά». Αυτή τη στιγμή εξάλλου, οι διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό του κόμματος δεν είναι τόσο έντονες και οι πάλαι ποτέ «τάσεις» περιορίζονται κυρίως μεταξύ δύο μεγάλων πόλων: της «Κίνησης Μελών» και των «53». Σε βασικό σημείο διαφοροποίησης μεταξύ των δύο πλευρών εξελίσσεται αυτή την περίοδο το «προοδευτικό μέτωπο». Η «Κίνηση» είναι πιο εξωστρεφής και επιδιώκει πιο επιθετικά τις συνεργασίες. Οι «53» έχουν ενστάσεις ως προς το εύρος των συμμαχιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή