Στρατηγική ανοιγμάτων από τον Τσίπρα

Στρατηγική ανοιγμάτων από τον Τσίπρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «ευρωπαϊκό μανιφέστο», ενόψει των ευρωεκλογών, έμοιαζε σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην, περιβόητη πλέον, εκδήλωση της κ. Λούκας Κατσέλη, με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», παρουσία του προέδρου της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν, στην οποία συνέδραμε και το ελληνικό γραφείο του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung.

Ο κ. Τσίπρας ταυτίζοντας την προσπάθεια που κατέβαλαν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, «τρεις χώρες που γνώρισαν τη σκληρότερη πλευρά του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού», κατέληξε στο συμπέρασμα πως στον ευρωπαϊκό Νότο, παρά «το ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον», αναπτύχθηκε τελικά ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής. «Αυτά τα τρία προοδευτικά κυβερνητικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου «συντηρητικού και απεχθούς μοντέλου» στην καρδιά της Ευρώπης, που προκύπτει από το «πάντρεμα ακραίας Δεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού». Αντίπαλον δέος αυτού του παντρέματος, κατά τον κ. Τσίπρα, δεν είναι άλλο από τη δημιουργία «προοδευτικού μετώπου».

«Οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε αυτό το ιστορικό διακύβευμα», σημείωσε, προχωρώντας μάλιστα σε «συγκεκριμένο κάλεσμα» προς «σοσιαλδημοκράτες, αριστερούς σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστερούς και πράσινους» που, όπως σημείωσε, μπορεί να έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές, αλλά οφείλουν να προχωρήσουν σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Σε αυτό ειδικά το σημείο, η ομιλία του ήταν κανονικό μανιφέστο, αφού ανέλυσε τους κεντρικούς άξονες πολιτικής που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα τέτοιο «κοινωνικό συμβόλαιο».

Αιχμές και πυρά

Συγχρόνως ο κ. Τσίπρας άφηνε αιχμές τόσο για τη διακυβέρνηση Καραμανλή «που φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη» όσο και για την κυβέρνηση Παπανδρέου που έκανε «το μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ». Ο κ. Τσίπρας δεν αμέλησε να εξαπολύσει ευθέως τα πυρά του προς στη Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, που ως γνωστόν «πάγωσε» τις σχέσεις του κεντροαριστερού κόμματος με τους Σοσιαλιστές.

Στην εκδήλωση παρευρέθη σχεδόν σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Από τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που αναπόφευκτα πέφτουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο Δ. Χατζησωκράτης. Παρών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Δανέλλης, αλλά και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτ. Κύρκος. Παρόντες και η Μαρία Ρεπούση και ο Ν. Μπίστης. Εκπληξη και η παρουσία των προερχομένων από την Κεντροδεξιά Ευ. Αντώναρου και Χρ. Ζώη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή