Απάντηση από το ΚΙΝΑΛ με άλλες «γέφυρες»

Απάντηση από το ΚΙΝΑΛ με άλλες «γέφυρες»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δικές του «γέφυρες» επιδιώκει να στήσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να καταδείξει στην πράξη πως υπάρχει ένας ζωτικός χώρος που όχι μόνο δεν ενδίδει στις «Σειρήνες» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά επιμένει πως η αυθεντική έκφραση της Κεντροαριστεράς είναι το ΚΙΝΑΛ. Χθες, σε μια κίνηση που σαφέστατα έρχεται σε αντιδιαστολή με τις «Γέφυρες» που στήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και «προοδευτικού πόλου», δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο 70 στελεχών, το οποίο καλεί τις πολιτικές δυνάμεις και τα στελέχη «όλου του προοδευτικού φάσματος, εντός και εκτός του Κινήματος Αλλαγής, σε συσπείρωση και κοινή πορεία που θα αναδείξει ξανά την προοδευτική παράταξη σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον της χώρας».

Πρόκειται για 70 πρόσωπα τα οποία ανήκουν στην απερχόμενη Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν είναι μέλη ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΚΙΔΗΣΟ. «Συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής συμβάλλοντας με την ενεργό παρουσία μας στην επίτευξη του κεντρικού στόχου που έχει τεθεί από το ιδρυτικό του συνέδριο, για τη συσπείρωση όσο γίνεται ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων που εμπνέονται από τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο μιλάει για «μια νέα ενωμένη και ανανεωμένη προοδευτική παράταξη».

Από την ανάγνωση των ονομάτων προκύπτει πως, μεταξύ άλλων, πρόκειται για μέλη της ΔΗΜΑΡ, Κινήσεων Πολιτών, αλλά και του Ποταμιού, που παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ και σηματοδοτούν τη συνεργασία διαφορετικών χώρων. Για παράδειγμα, το «μίνι» μανιφέστο υπογράφουν ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, αλλά και ο Χρήστος Μέγας, ο οποίος είχε γίνει αφορμή για μια έντονη ρήξη μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΔΗΜΑΡ, αφού ο κ. Θεοχαρόπουλος ήθελε να είναι υποψήφιος στην Αρτα και η Χαρ. Τρικούπη αντιδρούσε. Φαίνεται όμως πως τελικά οι ισορροπίες άλλαξαν. Το χρονικό σημείο που δόθηκε το κείμενο στη δημοσιότητα δεν είναι τυχαίο, καθώς έρχεται να αναχαιτίσει και την παραφιλολογία για επιστροφή στο όνομα «ΠΑΣΟΚ». Στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά τόνιζαν στην «Κ» πως το ΠΑΣΟΚ ναι μεν είναι ο βασικός πυλώνας του ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν τίθεται κανένα θέμα «επιστροφής» στο παρελθόν. Πράγματι, στη Χαριλάου Τρικούπη, παρόλο που θεωρούν πως το «brand name ΠΑΣΟΚ» έχει εξέχουσα ιστορική σημασία, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα, καθώς το ΚΙΝΑΛ είναι κάτι πιο ευρύ. Το μανιφέστο των 70 στελεχών αποδεικνύει ακριβώς αυτό: το ΚΙΝΑΛ δεν είναι μόνο ΠΑΣΟΚ.

H τραγωδία στο Μάτι

Την ίδια ώρα, Φώφη Γεννηματά και Ρένα Δούρου άνοιγαν πόλεμο με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Η πρόεδρος του κόμματος επισκεπτόμενη τον τόπο της τραγωδίας ζήτησε την παραίτησης της περιφερειάρχου. Λίγη ώρα μετά, η κ. Δούρου, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα κατηγορούσε (με δηλώσεις στο Open) την κ. Γεννηματά για πολεοδομικές αυθαιρεσίες που έστησαν τις «παγίδες θανάτου» από την επόχή που ήταν… υπερνομάρχης. Η κ. Δούρου ωστόσο υπέπεσε σε ολίσθημα, καθώς η τότε Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς δεν είχε αρμοδιότητες στην περιοχή, οι οποίες ανήκαν στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή