Σημιτικοί χωρίς Σημίτη σε ρόλο «γεφυροποιών»

Σημιτικοί χωρίς Σημίτη σε ρόλο «γεφυροποιών»

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο εν λόγω “συρίζισε”, αλλά τώρα ανένηψε», είπε γνωστός δημοσιογράφος μιλώντας με τη Μαρία Ρεπούση. Αναφερόταν σε έναν κοινό γνωστό τους ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 2015. Οι δύο φίλοι συζητούσαν σε ένα εξωτερικό τραπέζι καφετέριας στη συμβολή των οδών Καρνεάδου και Ηροδότου στο Κολωνάκι και στηλίτευαν την πολιτική ρήξης με την Ευρώπη που σφράγισε, με βαρύτατες οικονομικές συνέπειες, το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Τριάμισι χρόνια μετά, η καθηγήτρια Ιστορίας και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, «συρίζισε» η ίδια, καθώς προετοιμάζεται να αποδεχθεί πρόταση συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπος της «Γέφυρας».

Η «Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών – Γέφυρα» παρουσιάστηκε στις 25 Φεβρουαρίου και στη διακήρυξή της υποστηρίζεται η «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εμπνευστές της, οι οποίοι δέχονται βέλη αποδοκιμασίας από το ΚΙΝΑΛ, αντιπαρέρχονται τα σχόλια όσων μιλούν για ομοιότητα με τη «Γέφυρα» από τη δικτατορία στη Δημοκρατία που το 1969 επιχείρησε να στήσει ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Εξηγούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που συμβάλλει στην επανατοποθέτηση της τομής ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση στο σημείο που βρισκόταν πριν από την κρίση. Η «Γέφυρα» υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ, μετεξελίχθηκε σε κεντροαριστερό κόμμα. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα «δεξιό» που συνδυάζει τον νεοφιλελευθερισμό, όπως εκφράζεται από την οικονομική πολιτική μείωσης των φόρων με τον εθνικισμό με ακροδεξιά χαρακτηριστικά, που αντιπροσωπεύει η άρνηση της Πειραιώς να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ενθουσιασμός

Το εγχείρημα τυγχάνει ενθουσιώδους υποδοχής από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τους «γεφυροποιούς». Οι καλόπιστοι εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί «η Ευρώπη άλλαξε τον Αλέξη» και «δεν είναι πια τόσο αριστερός». Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή οι συζητήσεις του με την Αγκελα Μέρκελ επέφεραν ως ευεργετική παρενέργεια το ξεθώριασμα των αριστερών του πεποιθήσεων. Οι λιγότερο εύπιστοι λένε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη γιατί δεν έχει στέρεες πεποιθήσεις. Επομένως, η φιλική στάση του απέναντι στην Κεντροαριστερά μετά την πολυετή σύμπλευσή του με τους ΑΝΕΛ είναι άλλη μία ένδειξη αμοραλισμού και αντιπροσωπεύει ακόμα ένα αριστερό ζιγκ-ζαγκ που υπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες. Οι ψυχραιμότεροι λένε ότι μάλλον ισχύουν και τα δύο.

Η «Γέφυρα» κυριαρχείται από προσωπικότητες της «Ανανεωτικής Αριστεράς» που ταυτίστηκαν στο παρελθόν με τον Κώστα Σημίτη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κίνηση έγινε με τις ευλογίες του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος όχι μόνο στηρίζει πλήρως το ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν είναι καθόλου πεπεισμένος για τη γνησιότητα της «κεντροαριστερής στροφής» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, έχει στοχοποιηθεί αγρίως από την κυβέρνηση.

Η «Γέφυρα» προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις δύο δημοσιογράφων, του Παναγιώτου Παναγιώτου και του Χρήστου Μαχαίρα με τον Νίκο Μπίστη, τον Αντώνη Λιάκο και τον Νίκο Μουζέλη – οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι έχουν υπερασπιστεί τον κ. Σημίτη απέναντι στις επιθέσεις του «κακού ΣΥΡΙΖΑ» (όπως είπε ο κ. Λιάκος). Στην παρέα γρήγορα προστέθηκε ο Σωτήρης Βαλντέν. Σύνδεσμοι με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Παππάς και ο Νίκος Φίλης, τρεις εκπρόσωποι του «βαθέος ΣΥΡΙΖΑ». Οι ευλογίες τους επισφραγίζουν την εκτίμηση ότι η Κουμουνδούρου ποντάρει στο εγχείρημα.

Η σημειολογία δεν σταματά εδώ. Η εξ απορρήτων συνεργάτις του Γιώργου Παπανδρέου Ρεγγίνα Βάρτζελη εθεάθη σε εκδήλωση της «Γέφυρας», όπως και η Μαριλένα Κοππά. Οι εμφανίσεις αυτές ενισχύουν την υποψία ότι μετά τις εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Πρόκειται για ένα κρίσιμο επιχείρημα που αρχίζει να καλλιεργείται. Οι πρωτεργάτες της «Γέφυρας» λένε με νόημα ότι «στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε συνεργασία του δεύτερου κόμματος, των Σοσιαλιστών, με άλλα μικρότερα κόμματα με αποτέλεσμα να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ». Ονειρεύεται κάτι ανάλογο ο κ. Τσίπρας;

«Η “Γέφυρα” θα είναι πιο χρήσιμη μετά τις εκλογές», απαντούν σιβυλλικά οι «γεφυροποιοί». Το «κλειδί», εξηγούν, «είναι να μην κατορθώσει η Ν.Δ. να κερδίσει την αυτοδυναμία». Συνεχίζουν λέγοντας πως όταν οι δημοσκοπήσεις έχουν παγιώσει τη βεβαιότητα σαρωτικής νίκης της Ν.Δ., η πιθανή απώλεια της αυτοδυναμίας θα ισοδυναμεί με ψυχολογική ήττα που θα προκαλέσει κραδασμούς. Πιστεύουν ότι τότε το ΚΙΝΑΛ θα επιβάλει νέες εκλογές προκειμένου να αποφύγει τη μομφή ότι συμπράττει αμέσως με τη Δεξιά. Μετά τις νέες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, το ΚΙΝΑΛ θα εκβιαστεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα αυτά προκαλούν δυσφορία στη Φώφη Γεννηματά και ακόμα περισσότερο στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στην πλειονότητα των βουλευτών και των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να «ξεπλύνουν» τον Αλέξη Τσίπρα για την κατασυκοφάντηση της πολιτικής διάσωσης της χώρας που τελικώς, όπως παραδέχθηκε εμπράκτως, ήταν η μόνη εφικτή. Εκτιμούν ότι το «μπλόκο» στη «Γέφυρα» αποτρέπει την αποδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μετακινηθούν αμέσως στη Νέα Δημοκρατία όσοι κεντρώοι ψηφοφόροι ουδέποτε «συρίζισαν» και αποστρέφονται την ιδέα ότι η ψήφος τους θα χειραγωγηθεί για τη διαιώνιση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Το «Δεν ξεχνώ» του κ. Αλιβιζάτου

Η «Γέφυρα» θα εκπροσωπηθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο με τη Μαρία Ρεπούση, αλλά και με τη δικηγόρο Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου. Τις τελευταίες ημέρες αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι εντάσσεται στη «Γέφυρα» και ο Νίκος Αλιβιζάτος, κάτι ανακριβές. Σε συνέντευξή του στη Lifo ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου πράγματι τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι ευφυής, αλλά οι συνομιλητές του γνωρίζουν ότι δεν έχει ξεχάσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2010-2015 και δεν είναι διατεθειμένος να δώσει συγχωροχάρτι. Πέρα από τους «σημιτικούς» που χτίζουν «Γέφυρα» με την Κουμουνδούρου, τη διακήρυξη υπέγραψαν και πρόσωπα που συνδέονται με το «παπανδρεϊκό» περιβάλλον, όπως ο γιατρός Θύμιος Λιβάνης, ο πρώην υπουργός Κωστής Βαΐτσος, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος. Εως τις ευρωεκλογές η «Γέφυρα» θα οργανώσει εκδηλώσεις – η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα την Ευρώπη και την υπέρβαση της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT