ΣΗΜΕΡΑ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ο K. ΣΗΜΙΤΗΣ – Αυτοκριτική για το κράτος δυνάστη των πολιτών…

«Τραυματική» χαρακτήρισε ο κ. K. Σημίτης την εμπειρία των πολιτών από αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, παραδεχόμενος ότι η διοίκηση μαστίζεται από αδιαφάνεια, παραβίαση της νομιμότητας και γραφειοκρατία. Ο πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε έτσι αυτοκαταγγέλλων τη διοίκηση της οποίας ο ίδιος προΐσταται επί έξι χρόνια, προέβη στα σχετικά σχόλια κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τα τρία χρόνια λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη, του οποίου εξήρε το έργο. Βάσει των στοιχείων, οι περισσότερες καταγγελίες πολιτών προς τον Συνήγορο αφορούν τους τομείς της υγείας, της πρόνοιας και της πολεοδομίας. Ισως γι’ αυτό, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία νέου γραφείου και τηλεφωνικής γραμμής (στον αριθμό 1522) καταγγελιών για πολεοδομικές παραβάσεις.

ΑΠΟΡΙΑ «ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥ» ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ

Τι συμβαίνει με τα παράγωγα στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Από την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται υπό συνεχή πίεση και πάλι μέσω της αγοράς των παραγώγων με ομαδικές πωλήσεις συμβολαίων, που στόχο έχουν την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες. Οπως παρατηρεί με άρθρο του στην «K» ένας από τους ειδικούς της χρηματιστηριακής αγοράς, που αυτή τη φορά υπογράφει ως «απελπισμένος»πια μικροεπενδυτής, «η μαφία των παραγώγων» ξαναχτύπησε και συντηρεί σκοπίμως σε πτώση την αγορά, διότι πρέπει να κλείσει τις ανοιχτές θέσεις και να μειώσει τις ζημίες, εκμεταλλευόμενη πιθανή μελλοντική πτωτική πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Και θέτει ένα ευρύτερο θέμα, γιατί οι εποπτικές αρχές ασχολούνται μόνο με την απότομη άνοδο μιας μετοχής και δεν ελέγχουν την απότομη πτώση πολλών μετοχών, και μάλιστα συντεταγμένα;

Ο Γ. ΡΑΛΛΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΛΛΑΓΗ» ΤΟΥ 1981

Ο Καραμανλής απείλησε με ανατροπή τον Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Ράλλης αποκάλυψε χθες ότι το 1981 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής απείλησε τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ότι αν τολμούσε να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του απειλές για έξοδο της χώρας από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες θα διέλυε τη Βουλή, θα παρητείτο από το αξίωμά του και θα ηγείτο του εκλογικού αγώνα εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Μένος ειρηνιστών: Ομάδες αναρχικών συνεπλάκησαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας με μέλη αριστερών οργανώσεων κατά τη διάρκεια αντιπολεμικού συλλαλητηρίου.

Ανεκόπη το γιεν: Καρπός της πολυσήμαντης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στον Λευκό Οίκο ήταν η επιτυχής βοήθεια που παρείχε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης στην προσπάθεια του Τόκιο να ανακοπεί η άνοδος του γιεν. Επίσης, σημαντική ήταν η ανάκαμψη στη Γουόλ Στριτ του δείκτη Dow Jones κατά 1,33%, παρά την επιδείνωση της ανεργίας.

Εμπλοκή στα προέσοδα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τα προέσοδα που επιθυμεί να εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο προεξοφλώντας πόρους του Γ’ ΚΠΣ. Η εμπλοκή αυτή καθυστερεί την έκδοση των κρατικών τίτλων με τους οποίους η Ελλάδα ευελπιστούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Σύγκρουση τρένων: Μετωπική σύγκρουση τρένων στις όχθες της λίμνης της Κωνσταντίας στη Βαυαρία, προκάλεσε τον τραυματισμό 82 ατόμων, κυρίως μικρών μαθητών που μετέβαιναν στα σχολεία τους.

Κινηματογράφος: Πολυσυζητημένη, καλοπροαίρετη, συμπαθητική όσο και ασήμαντη ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Κριτική του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζει τη νέα, πεζοδρομημένη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Με την ευκαιρία, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας Γιάννης Καλαντίδης μιλάει στην «Κ».

Προκρίθηκαν: ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, εύκολα ο πρώτος, δύσκολα η δεύτερη πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά πανηγύρισε τέσσερις φορές στην Τούμπα με αντίπαλο την αυστριακή Κέρντεν, ενώ οι «κίτρινοι» αν και βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο καθώς η Χιμπέρνιαν ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, ξύπνησαν στην παράταση, πέτυχαν δύο γκολ με τον Βασίλη Τσάρτα και άφησαν τους Σκωτσέζους να χαρούν μόνο το 3-2.

Καταδίκες: Σε ποινές φυλάκισης πέντε έως επτά ετών καταδικάστηκαν οι εννέα από τους 15 κατηγορουμένους (πρώην υπεύθυνοι του Ελληνικού Νηογνώμονα και μέλη του δ.σ. της ΑΝΕ Ηρακλής) που κρίθηκαν ένοχοι για το ναυάγιο του Δύστος. Απαντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή