Αλ. Τσίπρας: Εργαλειοποιείτε την αναθεώρηση

Αλ. Τσίπρας: Εργαλειοποιείτε την αναθεώρηση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «εδώ έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο υπαρκτών τάσεων μέσα στην κοινωνία», ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει τη χθεσινή του ομιλία, κατά τη δεύτερη συζήτηση επί της συνταγματικής αναθεώρησης, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ να πορευθεί προς τις κάλπες μέσα από έντονα διλημματικού χαρακτήρα προεκλογικό λόγο.

«Από τη μία πλευρά έχουμε την τάση που επιδιώκει την ενίσχυση του αυταρχισμού, την απαξίωση των δημοσίων αγαθών, την υποταγή της πολιτικής στους τεχνοκράτες και στην ελίτ. Την τάση, δηλαδή, που πολιτικά εκφράζει σήμερα η Ν.Δ.», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, για να συνεχίσει: «Και από την άλλη πλευρά έχουμε την κοινωνική τάση που επιδιώκει την ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, την ενισχυμένη προστασία των κοινών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό και την άμεση εμπλοκή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Την τάση, δηλαδή, που πολιτικά εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο τάσεις, δύο κόσμοι, δύο πολιτικά σχέδια».

Αναφερόμενος σε ένα από τα κρίσιμα –όπως αναδείχθηκαν– ζητήματα της συζήτησης που προηγήθηκε για την αναθεώρηση, εκείνο το οποίο αφορά την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας, στον απόηχο της απόρριψης –και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη ψηφοφορία– της πρότασης για εκλογή από τον λαό, θέλησε να διασκεδάσει τις αρνητικές για την πλειοψηφία εντυπώσεις και να στρέψει τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Με την πρόταση της Ν.Δ. για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα στον βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος. Και θα καταλήγουμε σε έναν διορισμένο – τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής». Και υπό το πρίσμα αυτό, πρόσθεσε: «Εχουν στην αντιπολίτευση την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 ψήφους το 2020. Αυτή είναι η αποθέωση του πολιτικού καιροσκοπισμού που εργαλειοποιεί ακόμη και τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί, σας διαβεβαιώνω, γιατί δεν θα κερδίσετε τις εκλογές για να ακυρώσετε και να διαστρεβλώσετε τη μεταρρύθμιση. Αλλά είναι ενδεικτικό του τρόπου σκέψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η δημοκρατική αρχή δέχονται διαρκώς πιέσεις από πολλαπλά κέντρα: από τις αγορές χρήματος, από τις εντολές και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, από δεκάδες ανεξάρτητες αρχές, από διεθνείς οργανισμούς και όργανα που αγνοούν συνήθως τη λαϊκή ετυμηγορία για να επιβάλλουν πολιτικές προκατασκευασμένες σε συνθήκες εργαστηρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT