Αρνητικά τα μηνύματα για το Κυπριακό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κύπρος, είτε αυτό αφορά τις πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού είτε σχετίζεται με τις εξελίξεις στον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Ιερουσαλήμ, αποτελεί το επίκεντρο των επαφών που θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, σε μια πυκνή εβδομάδα που εκκινεί από τις Βρυξέλλες και τελειώνει στην Αττάλεια. Ηδη, στο δείπνο που είχαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας, διεφάνησαν τα προβληματικά σημεία στην προσέγγιση της Αγκυρας για το Κυπριακό. Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις αποτελούν δύο βασικά σημεία απόστασης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα, τα οποία δεν είναι σαφές αν και πώς μπορούν να ξεπεραστούν. Την επόμενη εβδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, θα φανεί και η πραγματική δυναμική που έχει ο EastMed, αφενός ως ενεργειακό, αφετέρου ως πολιτικό σχέδιο.

Ενδιαμέσως, αύριο στην Αθήνα και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον οποίο θα συζητήσουν για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η γειτονική χώρα προκειμένου να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Ντιμιτρόφ θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο, για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Πειραιώς με τιμώμενο πρόσωπο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κατρούγκαλος θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι επαφές του κ. Κατρούγκαλου στη Λευκωσία, ενδιαμέσως των επαφών του υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Τσαβούσογλου, αλλά και λίγο πριν από την τριμερή της Ιερουσαλήμ, στοχεύουν στον συντονισμό Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι οι πιθανότητες επανέναρξης διαλόγου για το Κυπριακό είναι περιορισμένες και εκ των πραγμάτων οριοθετημένες λόγω και των επικείμενων εκλογών, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων την Αθήνα απασχολεί κυρίως η βελτίωση της ατμόσφαιρας στο Αιγαίο. Κάτι, που εκ των πραγμάτων αφορά και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στη συγκρότηση τεχνικών επιτροπών για τον καθορισμό και τη δρομολόγηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. Ως προς την τριμερή στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η Αθήνα θεωρεί την εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι από την υπογραφή έως την υλοποίηση πρέπει να διανυθεί μεγάλη απόσταση και, κυρίως, να υπάρχει και ομοθυμία από όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT