Παπανδρέου: Στρατηγικός αντίπαλος για ΚΙΝΑΛ η Δεξιά

Παπανδρέου: Στρατηγικός αντίπαλος για ΚΙΝΑΛ η Δεξιά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τρικυμία προκάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, με συνέντευξή του τα ξημερώματα της Παρασκευής στη δημόσια τηλεόραση. Ο κ. Παπανδρέου, «πιστός» στη δική του γραμμή και αγνοώντας τον «πόλεμο» μεταξύ του κόμματός του και του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε θετικούς χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό. Τα επίθετα «συμπαθής» και «χαρισματικός», που προσέδωσε στον κ. Τσίπρα, προκάλεσαν παγωμάρα στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία βλέπει για μία ακόμα φορά τον πρώην πρωθυπουργό να αλλοιώνει, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, το κεντρικό αφήγημα του κόμματος και να ρίχνει, έστω λεκτικές, γέφυρες στην Ηρώδου Αττικού. Το χρονικό σημείο θεωρείται κρίσιμο, καθώς η οπτική της Χαρ. Τρικούπη είναι πως το «κεντροαριστερό» αφήγημα του κ. Τσίπρα πέφτει στο κενό και το ΚΙΝΑΛ έχει τάσεις ανάκαμψης.

Αυτό που προβλημάτισε ακόμα περισσότερο είναι πως ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να αφήσει για μία ακόμη φορά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός, ερωτηθείς για συνεργασίες, σημείωσε πως «μετά τις εκλογές, τα ξαναλέμε», ενώ πρόσθεσε κάτι που μόνο αμελητέο δεν είναι: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά. Είχα και την εμπειρία και δεν ήταν καλή». Την ίδια ώρα δε, άφηνε εμμέσως να εννοηθεί πως αν ο κ. Τσίπρας τού ζητούσε συνεργασία το 2015, ήταν πρόθυμος να το συζητήσει, αλλά εκείνος επέλεξε «να συμμαχήσει με την Ακρα Δεξιά», δηλαδή τους ΑΝΕΛ, τους οποίους χαρακτήρισε «καραμανλική συνιστώσα». Εμμένοντας ιδιαίτερα στο πρόσωπο του επί 6 χρόνια «γαλάζιου» πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «ξέπλυμα» της διακυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και για υπόγειες σχέσεις της Κουμουνδούρου με την καραμανλική πτέρυγα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην περίφημη «προοδευτική συμμαχία», ασκώντας κριτική σε αυτό το σημείο στον ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, δεν δείχνει πραγματική διάθεση για «βαθιές αλλαγές», αλλά επιδιώκει μόνο μια επιφανειακή πρόταση συνεργασίας. Παράλληλα, αποδόμησε και το κεντρικό αφήγημα της Ηρώδου Αττικού περί «αναχαίτισης της Ακροδεξιάς», λέγοντας πως δεν αρκεί αυτό, αλλά πρέπει να γίνει συζήτηση και για «την ανασυγκρότηση της χώρας». Μετά το προφανές άνοιγμα στον κ. Τσίπρα, έστω και μέσω νουθεσιών, ο κ. Παπανδρέου ισορρόπησε το πολιτικό εκκρεμές, εκφράζοντας την άποψη πως το ΚΙΝΑΛ θα ενισχυθεί και μπορεί να γίνει η δύναμη αναφοράς για την προοδευτική παράταξη.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε βρεθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην εκδήλωση προς τιμήν του Εβο Μοράλες, όπου μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Παπανδρέου έκατσε δίπλα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Η Χαρ. Τρικούπη υποβάθμιζε και τα δύο γεγονότα. Για τη μεν παρουσία του κ. Παπανδρέου στο ΚΠΙΣΝ, κομματικές πηγές σημείωναν πως παρευρέθηκε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ για τη συνέντευξή του εστίαζαν στην κριτική που άσκησε στον κ. Τσίπρα και στη μη αμφισβήτηση της κ. Γεννηματά. «Ασκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα», σημείωναν κομματικές πηγές, ενώ για το σχόλιο πως είναι «συμπαθής», υπενθύμιζαν πως το ίδιο έχει χαρακτηρίσει και τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο δεν αμφισβητείται η πολιτική αντιπαλότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή