ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρ. Παυλόπουλος στα εγκαίνια του θεσμού της ετήσιας «Διάλεξης Άγγελου Δεληβορριά»

Ο Πρ. Παυλόπουλος στα εγκαίνια του θεσμού της ετήσιας «Διάλεξης Άγγελου Δεληβορριά»

Στο εμβληματικό όραμα του Άγγελου Δεληβορριά για τον πολιτισμό και την εν γένει πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια θεσμού της ετήσιας «Διάλεξης Άγγελου Δεληβορριά», που καθιερώνει το μουσείο Μπενάκη.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε ένας γνήσιος «ιεροφάντης» του πολιτισμού, ιδίως δε ιεροφάντης του πυρήνα του – της παιδείας. Όπως σημείωσε, ήταν βαθύς γνώστης του πολιτισμού και εμβληματικός εκφραστής της παιδείας, διαδραματίζοντας με το έργο του και την ζωή του, καθοδηγητικό ρόλο στην μετατροπή της αντίστοιχης πληροφορίας σε γνώση και της γνώσης σε σοφία.

«Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο αδιαμφισβήτητος 'κλασικισμός' του έργου του, συνιστά μετά θάνατον, διακεκριμένη δημιουργική συμβολή προς την ίδια κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε επίσης, ότι ο Άγγελος Δεληβορριάς, ως «εραστής» του πνευματικού φωτός, υπήρξε παρά ταύτα ασυμβίβαστος εκφραστής της αληθινής διαφωτιστικής νοοτροπίας, και ουδέποτε προσέγγιζε τον πολιτισμό ως πεδίο «μυστηριακής λατρείας».

«Και κατά τούτο, διετέλεσε ιεροφάντης του πολιτισμού με τον πιο ανθρώπινο τρόπο και με τα πιο ανθρώπινα μέτρα. Αμάχητο τεκμήριο αυτού του ισχυρισμού μου, είναι το γεγονός ότι ο Άγγελος Δεληβορριάς έθεσε ως σκοπό ζωής το να καταστήσει κοινωνό του πολιτισμού κάθε άνθρωπο, πρωτίστως δε τους νέους» πρόσθεσε.  

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι ο Άγγελος Δεληβορριάς γνώριζε καλά αφενός ότι ο πολιτισμός μας είναι η πιο εμβληματική εθνική μας παρακαταθήκη και αφετέρου, ότι η καταξίωσή μας ως Ελλήνων, τότε μόνο συντελείται, όταν αναδεικνυόμαστε άξιοι θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εξίσου άξιοι συνεχιστές της, ιδίως πέρα και έξω από τα σύνορα του τόπου μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ