Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα

Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψυχραιμία και ήπιους τόνους επιλέγει να απαντάει η Αθήνα στην επιθετική ρητορική που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η Αγκυρα, είτε διά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είτε διά του ΥΠ.ΕΞ. Χθες, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος από τη Λευκωσία όσο και ο υπουργός Εθν. Αμυνας Ευ. Αποστολάκης επισήμαναν ότι η Ελλάδα δεν επιζητεί την κλιμάκωση, αλλά την αποκλιμάκωση, κάτι το οποίο επιθυμεί και η Αγκυρα, παρά τις κατά καιρούς ρητορικές εξάρσεις. Οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων καταγράφηκαν μετά και τη χθεσινή νέα αντίδραση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., από το οποίο εκδόθηκε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Χαμί Ακσόι, που κατήγγειλε την Αθήνα για κινήσεις ασύμβατες με το πνεύμα καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Ακσόι αποτελούσε σχόλιο στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. για τις ιστορικές αναφορές του κ. Ερντογάν περί «γκιαούρηδων» και Μικρασιατικής Καταστροφής. «H δήλωση που έγινε χθες από το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας αναφορικά με την ομιλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στη Σμύρνη, στο πλαίσιο των δημοτικών εκλογών, ήταν αδιανόητη και κρίνεται παράξενη ως προς το περιεχόμενο και τη στιγμή που έγινε», αναφέρει ο κ. Ακσόι. Μάλιστα, επέμεινε στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1919-1922. Ο κ. Ακσόι κατήγγειλε την ελληνική πλευρά ότι με τη δήλωση του ΥΠΕΞ «αγνοεί τα ιστορικά στοιχεία, όπως την προσπάθεια της Ελλάδας να καταλάβει την Ανατολία και την αποζημίωση που κλήθηκε να πληρώσει στην Τουρκία για τις καταστροφές και τις ζημιές που προκάλεσε ο ελληνικός στρατός. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, η δήλωση είναι ατυχής και ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως και το περιβάλλον εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με τη συγκεκριμένη χώρα».

Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Ακσόι, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «ο σκοπός μας δεν είναι η κλιμάκωση, αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης. Και να ξεκαθαρίσω, επειδή το δηλώνει και αυτό στην κατάληξή του το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι όταν δηλώνουμε πως σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων, πρέπει να το επιβεβαιώνουμε και στην πράξη». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι αν λαμβάνονταν καθημερινά υπόψη οι δηλώσεις που γίνονται, «δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Εχουμε αποφασίσει ότι θα ρίξουμε την ένταση». Οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά της Αγκυρας συνδέονται εμμέσως, πλην σαφώς, και με τη σημερινή τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που αναμένεται να καταλήξει σε μια κοινή δήλωση των τεσσάρων πλευρών. Στις επαφές που είχε ο κ. Κατρούγκαλος με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη συζητήθηκε και ο προγραμματισμός των επόμενων τριμερών σχημάτων. Στις 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί με τον Λίβανο, στη Βηρυτό, ενώ στη Λευκωσία θα γίνει η τριμερής με την Αρμενία στις 4 Ιουνίου. Επίσης, προγραμματίζεται τριμερής σύνοδος κορυφής και με την Παλαιστίνη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Απρίλιο.

Σε επίπεδο επιχειρησιακό, παρατηρείται με ενδιαφέρον ότι, στις παραβιάσεις που καταγράφηκαν χθες από το ΓΕΕΘΑ, συμμετείχαν όχι μόνο μαχητικά, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Παράλληλα, έχουν εκδοθεί σειρά NAVTEX για τουρκικές ασκήσεις από τα δυτικά της Πάφου έως τα ανοιχτά του Καστελλόριζου. Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι συμμετέχουν με το ναρκαλιευτικό «Ακτσάκοτσα» στην ελληνική άσκηση «Αριάδνη ’19», η οποία πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας με τη συμμετοχή συμμαχικών μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή