Ασκηση ανακατάληψης νήσου στο Αιγαίο

Ασκηση ανακατάληψης νήσου στο Αιγαίο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σενάριο ανακατάληψης νήσου στο ανατολικό Αιγαίο εκτέλεσαν χθες οι Eνοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) σε άσκηση ετοιμότητας που ανακοινώθηκε εκτάκτως και εκτελέστηκε στον Σαρωνικό κόλπο και στο Μυρτώο πέλαγος. Η έκτακτη άσκηση υπό την επωνυμία «Πυρπολητής» εκτελέστηκε λίγο μετά την επιστροφή του Γιώργου Κατρούγκαλου από την Αττάλεια, όπου είχε διμερείς επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και ενέργειας. «Είμαστε εδώ, στη φρεγάτα “Σαλαμίς”, για να παρακολουθήσουμε μια άσκηση ετοιμότητας, όπως την ξέρατε “Πυρπολητής”. Ουσιαστικά είναι η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, με μια άσκηση ανακατάληψης μιας κατειλημμένης νήσου στο ανατολικό Αιγαίο.

Η προσομοίωση γίνεται στο νησί Δοκός. Διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά ότι το προσωπικό είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως και το υλικό», δήλωσε μετά το πέρας της άσκησης ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των επιτελείων. «Υπήρχε γρήγορη ανταπόκριση απ’ όλα τα όπλα, αυτές είναι πρόβες διακλαδικών ενεργειών και, απ’ ό,τι φαίνεται, η υπηρεσιακή μας ετοιμότητα και η διακλαδικότητα είναι σε άριστο επίπεδο», δήλωσε επίσης ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η αποστολή των Ε.Δ. είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σε όλη την επικράτεια και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της άμεσης αντίδρασης, έγινε η σημερινή άσκηση». Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τονίστηκε, επίσης, ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και της ανάδειξης του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή της ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Εικονικές αερομαχίες

Χθες, πάντως, παρά τη συνάντηση των κ. Τσαβούσογλου και Κατρούγκαλου στην Αττάλεια, τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν τις παραβιάσεις, ενώ ενεπλάκησαν τέσσερις φορές σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά (η Π.Α. απογείωσε συνολικά 10 αεροσκάφη χθες γι’ αυτόν τον σκοπό) στις περιοχές Λέσβου, Λήμνου, Ρόδου και Καστελλόριζου.

Στο μεταξύ, τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση προκάλεσαν οι χθεσινές κοινές δηλώσεις των κ. Κατρούγκαλου και Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών για τις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου. Και ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε κατηγορώντας τη Ν.Δ. για μικροπολιτικά παιχνίδια. Επί της ουσίας, πάντως, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των κ. Κατρούγκαλου και Τσαβούσογλου προέκυψε ότι οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για ανταλλαγή επισκέψεων σε τεχνικό, στρατιωτικό επίπεδο για την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, αλλά και για μια προπαρασκευαστική συνάντηση για το Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου, βέβαια, επανέλαβε, και μάλιστα επίμονα, την πάγια άποψη της Αγκυρας ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι στην πραγματικότητα τουρκική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Στο θέμα της ενέργειας, εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Είναι προφανές, όμως, ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς κατεξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές». Ο κ. Κατρούγκαλος ετάχθη εκ νέου υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κατρούγκαλο διότι «είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία». Και υπογράμμισε ότι «κανένα σχέδιο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία». Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε τα εξής:

«Ο Γιώργος είπε ότι, όσον αφορά την τουρκική μειονότητα, θα της αναγνωρίσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία, το διεθνές δίκαιο. Τι λέει το διεθνές δίκαιο; Οτι είναι Τούρκοι, υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Αν δεν μπορούμε να τους ονομάσουμε αυτούς Τούρκους, πώς θα τους αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT