Δύο γραμμές στην κυβέρνηση για τις παροχές

Δύο γραμμές στην κυβέρνηση για τις παροχές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο διαφορετικές γραμμές εμφανίζεται πλέον η κυβέρνηση στο ζήτημα ενδεχόμενων περαιτέρω παροχών. Χθες ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιχείρησε αφενός να κατευνάσει τους «έξω», έχοντας όμως και το βλέμμα στους «μέσα», καθώς δεν απέρριψε να υπάρξουν πρόσθετα κοινωνικά μέτρα, όπως η καταβολή δώρου του Πάσχα. Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παραπέμποντας όμως σε σχετικές αποφάσεις στο μέλλον και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Αν και εφόσον στο μέλλον δημιουργηθούν δημοσιονομικές δυνατότητες, θα σκεφτούμε τον τρόπο που παραπανίσια χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας», ήταν χαρακτηριστικά η δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, όμως, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ με δήλωσή τους στην «Κ» απέρριψαν μετ’ επιτάσεως ότι στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν τα αδιάθετα 650 εκατομμύρια που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα σε ερώτηση πώς θα διατεθούν 650 εκατομμύρια, για τα οποία γίνεται λόγος πως μπορεί να μετατραπούν σε «δώρο Πάσχα», δήλωσαν: «Το ζήτημα είναι λογιστικό. Πρόκειται για πίστωση που μπήκε μήπως δεν προλάβουμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά στο 2018. Τώρα που δεν χρειάστηκε, παραμένει ως πίστωση. Δεν έχουμε σκοπό να τα ξοδέψουμε, γιατί τότε θα μετρήσει ως δαπάνη για το 2019 και άρα θα επηρεάσει αρνητικά τον δημοσιονομικό στόχο». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «στο τέλος του χρόνου» το ποσό αυτό «απλώς εξαφανίζεται».

Το γεγονός πως συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου δεν αφήνουν περιθώρια καταβολής του δώρου, μιλώντας ουσιαστικά για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων, αποτυπώνει τις διαφορετικές γραμμές εντός της κυβέρνησης που έφερε στη δημοσιότητα η δήλωση του κ. Πετρόπουλου.

Γιατί το ζήτημα ακόμα και αν δεν είχε αναδειχθεί είναι υπαρκτό εντός της κυβέρνησης. Κατά πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπήρξε –και σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο εξακολουθεί να υπάρχει– η σκέψη για πρόσθετες παροχές – δώρο Πάσχα ή άλλες, αλλά η δημοσιοποίηση της σκέψης από τον ο κ. Πετρόπουλο προκάλεσε εκνευρισμό, καθώς θεωρήθηκε λάθος timing. Τούτο, καθώς επίκειται το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Απριλίου, το οποίο πρέπει να έχει αίσιο τέλος με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και στην κυβέρνηση δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση να εκπεμφθεί μήνυμα παροχολογίας. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου έχει μπροστά του τη «μητέρα των μαχών», όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τις 120 δόσεις, καθώς θεωρείται ένα από τα τελευταία ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η όποια συζήτηση για την πιθανότητα καταβολής δώρου Πάσχα, θα άνοιγε μετά το κλείσιμο και της εκκρεμότητας των 120 δόσεων, για να μην επηρεαστεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και «καεί» το τελευταίο χαρτί του Μαξίμου. Πρόκειται άλλωστε για μία ρύθμιση που αφορά χιλιάδες πολίτες και κυρίως μικρομεσαίους, που την περιμένουν σαν μάννα εξ ουρανού.

Η προσπάθεια ισορροπίας του Μαξίμου, μεταξύ των εταίρων και του εσωτερικού ακροατηρίου, φάνηκε από τις προσεκτικές τοποθετήσεις του κ. Τζανακόπουλου κατά το πρώτο μέρος της ενημέρωσης. Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε σαφές καθησυχαστικό μήνυμα στο εξωτερικό, σημειώνοντας πως τα πάντα θα γίνουν εντός των οικονομικών πλαισίων χωρίς να φεύγει η χώρα από τα συμφωνηθέντα. «Η κυβέρνηση αυτή δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο. Η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει προεκλογικά κόλπα, δεν κάνει προεκλογικά τρικ. Εχει μια πολύ συγκεκριμένη δημοσιονομική, αλλά και κοινωνική πολιτική, την οποία την έχει ξεδιπλώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή