Απάντηση της UNESCO στον Ερντογάν

Απάντηση της UNESCO στον Ερντογάν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη αναμέτρηση για τους μεγάλους δήμους στην Τουρκία και η πολιτική αβεβαιότητα που παραδοσιακά επικρατεί στην Ελλάδα σε παρατεταμένες προεκλογικές περιόδους, όπως η τρέχουσα, είναι οι δύο βασικές αιτίες για την ένταση των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Αγκυρας σε επίπεδο ρητορικής, αλλά και κινητικότητας στο Αιγαίο. Μόλις λίγες ώρες μετά το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, τα τουρκικά μαχητικά επέστρεψαν στο Αιγαίο πραγματοποιώντας μπαράζ παραβιάσεων, αλλά και τρεις υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.

Η UNESCO από την πλευρά της παρενέβη, υπενθυμίζοντας στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι για την αλλαγή καθεστώτος για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, απαιτείται έγκριση από τον διεθνή οργανισμό.

«Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγια-Σοφιά δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Οχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο “μουσείο” και θα κάνουμε την Αγια-Σοφιά τζαμί», είχε πει, μεταξύ άλλων, σε προεκλογική ομιλία στην Τραπεζούντα προχθές το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν, επιπλέον, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν θα ονομαστεί ποτέ πια ξανά Κωνσταντινούπολη.

Χθες, ήταν μια απαιτητική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς τουλάχιστον 10 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε σειρά παραβιάσεων από το Βόρειο Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο. Σε δύο περιπτώσεις, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι. Την πρώτη φορά στις 12.20 και τη δεύτερη στις 13.16 και 13.19. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στις 13.16, τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν σχετικά χαμηλά (4.500 πόδια) πάνω από το Φαρμακονήσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές παραβιάσεις σημειώθηκαν ενώ στο Αιγαίο δεν υπήρχε σε εξέλιξη κάποια άσκηση. Είχαν δεσμευθεί περιοχές για αεροπορικά και ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και νότια του Καστελλόριζου στην Ανατολική Μεσόγειο (NAVTEX υπ’ αριθμ. 413/19). Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών έχει οδηγήσει τη στρατιωτική ηγεσία να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με την ενεργοποίηση της Δύναμης «Δέλτα» και προχθές της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του Στρατού.

Στη Λήμνο ο Χριστοδούλου

Χθες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου πέταξε με F-16 μέχρι τη Λήμνο, προκειμένου να επισκεφθεί την 88η Στρατιωτική Διοίκηση και την 130ή Σμηναρχία Μάχης, η οποία σηκώνει καθημερινά σημαντικό βάρος των αναχαιτίσεων πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο. Το μπαράζ τουρκικών αεροπορικών παραβιάσεων στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί, σύμφωνα με τη Ν.Δ., απόδειξη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία. «Η συνέχιση της πρακτικής αυτής καθιστά σαφές ότι η Αγκυρα όχι μόνο δεν επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά και επιδιώκει συνεχώς ελληνικές υποχωρήσεις. Και το μήνυμα αυτό η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να το κατανοήσει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή