Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση στην προστασία της ά κατοικίας

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση στην προστασία της ά κατοικίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προκάλεσε χθες πολλές συζητήσεις ως προς τον συνολικό αριθμό των ωφελουμένων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει πως ο σχεδιασμός της καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιω. Δραγασάκης, στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για έναν «συμβιβασμό» που επιτεύχθηκε για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών, με παράλληλη μέριμνα να μην επιβραβευθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Θα θέλαμε να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, να είναι πολύ μεγαλύτερη η περίμετρος κάλυψης, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις με τις τράπεζες, με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημείωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Χρ. Δήμας σημείωσε ότι η Ν.Δ. στηρίζει τη ρύθμιση, όχι γιατί είναι η καλύτερη λύση, αλλά για να καταστεί εφικτή η ρύθμιση των δανείων. «Επί κυβερνήσεων Ν.Δ. ήταν πλήρης η προστασία της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε, ενώ λίγο αργότερα, ανοίγοντας τη βεντάλια της θεματολογίας που έχει η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ., η Ντόρα Μπακογιάννη –στο πλαίσιο συνεδρίασης για ακρόαση φορέων, τραπεζών, δανειοληπτών κ.λπ.– έθεσε εκ νέου και την πρόταση που πρόσφατα είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης για πρόβλεψη επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.

Ο κ. Δραγασάκης αντέδρασε αμέσως, αφενός λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα από το 2016 και αφετέρου καλώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν σχετική τροπολογία, με την επισήμανση πως η κυβέρνηση θα τη συζητήσει με θετική διάθεση.

«Θα τη δούμε θετικά. Εκφράζω τη θετική βούληση της κυβέρνησης, ίσως να προλάβουμε ακόμα και σε αυτό το νομοσχέδιο», ήταν μία από τις σχετικές φράσεις του αντιπροέδρου, που ερμηνεύθηκε ως μια περαιτέρω προσπάθεια να διασκεδαστούν οι όχι και τόσο θετικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση από το γεγονός ότι η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια χαρακτηρίζεται από αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης σε αυτή σε σύγκριση με παλαιότερες ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Διαφορετικές εκτιμήσεις

Οι εντυπώσεις αυτές ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς όχι μόνο ακούστηκαν επικρίσεις από εκπροσώπους των δανειοληπτών, των επιχειρηματιών (με επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγύηση πρώτης κατοικίας) και των δικηγόρων για τα αυστηρά κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, αλλά και εξαιτίας διαφορών οι οποίες καταγράφηκαν στις εκτιμήσεις των εκπροσώπων αφενός της Τράπεζας της Ελλάδος και αφετέρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ως προς το πόσοι θα μπορέσουν να καλυφθούν από τις διατάξεις τής προς ψήφιση ρύθμισης.

Εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Ηλ. Πλασκοβίτης είπε ότι επί συνόλου κόκκινων δανείων μόνο το 10% θα τύχει κάλυψης, ενώ η Χαρούλα Απαλαγάκη από τις Τράπεζες, μιλώντας μόνο για τα «μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά», υποστήριξε πως το 70% αυτών θα ωφεληθεί. Η ίδια μίλησε για ποσό ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ ο κ. Πλασκοβίτης σημείωσε πως η περίμετρος κάλυψης θα είναι μικρότερη του ποσού που αναφέρθηκε. Κυβερνητικά στελέχη ανεπισήμως υποστήριζαν ότι δίκιο είχε η κ. Απαλαγάκη, με τον κ. Φλαμπουράρη, πριν από το τέλος της χθεσινής, τελικής συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, να υπογραμμίζει: «Είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που καλύπτονται. Δίνουμε κίνητρα στον κόσμο να μπει στη ρύθμιση».

Την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας καταψηφίζει η ΔΗΣΥ, ενώ το ΚΚΕ δηλώνει «παρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή