Διπλή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. από το ΚΙΝΑΛ

Διπλή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. από το ΚΙΝΑΛ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μηνύματα της αυτόνομης πορείας, της ανάγκης συσπείρωσης όλων των πολιτικών δυνάμεων που το απαρτίζουν, αλλά και των διακριτών διαχωριστικών γραμμών, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ., αποτυπώνονται στο κείμενο των προγραμματικών θέσεων του ΚΙΝΑΛ, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου που εκκινεί αύριο το πρωί τις εργασίες του στο ΣΕΦ.

Στο κείμενο 22 σελίδων, το οποίο, κατά πληροφορίες, συντάχθηκε από εκπροσώπους όλων των τάσεων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται «ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος» της παράταξης, ενώ ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, «βαρίδι της Αριστεράς» και «δημιουργός της “Nέας Δεξιάς”».

Παράλληλα, σε μια ξεκάθαρη αναφορά στα σενάρια περί μετεκλογικών συνεργασιών, τονίζεται ότι «το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί στη συνδιαχείριση καταστάσεων που θα οδηγήσουν στη συνέχιση των συντηρητικών πολιτικών και σε νέα αδιέξοδα και νέα κρίση στη χώρα». Πρόκειται για σαφείς εκφράσεις της «πολιτικής ίσων αποστάσεων» από Κουμουνδούρου και Πειραιώς, την οποία έχει χαράξει όλο αυτό το διάστημα το ΚΙΝΑΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόεδρος του κινήματος Φώφη Γεννηματά, σε χθεσινές τοποθετήσεις της. Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης «STOP στην Ακροδεξιά» στο Κερατσίνι, όπου ανακοίνωσε και την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στις ευρωεκλογές, η κ. Γεννηματά επέρριψε ευθύνες και στα δύο κόμματα για την «επανεμφάνιση του αφηγήματος του εμφυλιοπολεμικού μίσους στη δημόσια ζωή», όπως ανέφερε.

Πυρά και προς τις δύο κατευθύνσεις είχε εξαπολύσει και νωρίτερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου κατηγόρησε, αναφορικά με το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, και τα δύο κόμματα ότι ψηφίζουν από κοινού τροπολογία που επιβάλλει «κόφτες» στην προστασία των πιο αδύναμων. Αναφερόμενη, μάλιστα, προσωπικά στον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «ο ίδιος και η ομάδα του Μαξίμου» δεν έχουν καμία σχέση με την Κεντροαριστερά, χαρακτηρίζοντάς τον, με τη σειρά της, εκφραστή της «Νέας Δεξιάς».

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσης χθεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και νυν στελέχους του ΚΙΔΗΣΟ, Δ. Ρέππα (ρ/σ News247), που είναι ενδεικτική και των ισορροπιών που επικρατούν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, δεδομένης της συνεχούς συζήτησης για τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών.

Ο κ. Ρέππας απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, το ενδεχόμενο «συμμαχίας» μετά τις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης «μπορούν να συνυπάρξουν» σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, παρότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ασκήσει σε πολλές περιπτώσεις «δεξιά» πολιτική, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο πρωθυπουργός προσωπικά δεν ανήκουν στον δεξιό πόλο, σηματοδοτώντας μια ελαφρά απόκλιση από τη γραμμή της Χαρ. Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή