Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεργασία Ελλάδας – Ρουμανίας ενισχύεται έτι περαιτέρω, μέσα από τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές, και τα οποία «συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή σταθερότητα αλλά και στις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα, συμβάλλουν, όπως είπε, στη στήριξη της ρουμανικής προεδρίας που, όπως και η προηγούμενη, η βουλγαρική, είναι εστιασμένη και σε ζητήματα που αφορούν στη γειτονιά μας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και είναι ένα μοντέλο συνεργασίας, αναδεικνύει πως μέσα από την επίλυση διαφορών, μέσα από τη συνεργασία, οικονομική και πολιτιστική, μπορούμε να δώσουμε προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια».

Επισήμανε ότι Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών όπως της Αλβανίας. Στηρίζουν την προσπάθεια αυτών των χωρών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πια η παραπεταμένη γειτονιά της Ευρώπης αλλά και ότι δεν πρέπει να είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και επιβολή της θέλησης των μεγάλων δυνάμεων.

Αλλά αντίθετα, σημείωσε ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, όπου οι χώρες των Βαλκανίων, προτάσσοντας την ανάγκη για συνεργασία και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, θα βάλουν μπροστά το όφελος των λαών τους ώστε να είναι η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

O Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία των δύο χωρών ως προς τη διασυνδεσιμότητα τονίζοντας ότι «δουλεύουμε σταθερά για να ενισχύσουμε μεγάλα πρότζεκτ υποδομών και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδορμική διασύνδεση, το οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα».

Πρότζεκτ, όπως είπε, που αφορούν την προοπτική διασύνδεσης Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, που αφορούν και τον άξονα 10, τον Μεσογειακό Διάδρομο Οδικής Διασύνδεσης που περνά από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια κι από εκεί στο Βελιγράδι.

Σημείωσε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε μια εποχή που οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και που αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης και διαμορφώνονται νέες προκλήσεις μπροστά μας, Ελλάδα και Ρουμανία, ως δυνάμεις σταθερότητας της Βαλκανικής, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο σταθερότητας, οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας. Στο πλαίσιο δε της τετραμερούς συνεργασίας (με Σερβία και Βουλγαρία) μπορούν να διαμορφώσουν μια προοπτική ανάπτυξης προς όφελος των λαών τους που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, περισσότερες θέσεις εργασίας, ενίσχυση της γεωπολιτικής δυναμικής των Βαλκανίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή