Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πρώτη κατοικία

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πρώτη κατοικία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευρεία πλειοψηφία που κυμαίνεται από 192 έως 194 θετικές ψήφους, μόνο 33 αρνητικές και μονοψήφιο αριθμό «παρών», εγκρίθηκαν μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας το μεσημέρι, οι διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την προστασία της υποθηκευμένης πρώτης κατοικίας για όσους έχουν «κόκκινα δάνεια».

Από την διαδικασία της ψηφοφορίας, την διεξαγωγή της οποίας ζήτησε η ΔΗΣΥ, απουσίαζαν 69 βουλευτές, ενώ όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των κομμάτων το τελευταίο διήμερο, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ενωση Κεντρώων, κατά η ΔΗΣΥ και η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία στιγμή, έπειτα από αυστηρές παρατηρήσεις των θεσμών, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο νέες αλλαγές οι οποίες αυστηροποιούν τους όρους για τα ενυπόθηκα  (με υποθήκη πρώτης κατοικίας), επιχειρηματικά δάνεια.

Ειδικότερα το όριο προστασίας κατεβαίνει από τις 130 χιλιάδες στα 100 χιλιάδες ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, θα ισχύει κα αρχήν εκείνη η οποία είναι ήδη καταγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, με πρόβλεψη να έχει την δυνατότητα ο αιτών, αν διαφωνεί, να αποδείξει τον ισχυρισμό του με νόμιμο τρόπο και στοιχεία.

«Κάνουμε τις αλλαγές για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Δραγασάκης.

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SSM εκτιμά πως η ρύθμιση, με την αρχική της μορφή, εμπεριείχε ρίσκο, σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, να επιβαρύνει τις τράπεζες. Έπρεπε να περιορίσουμε την περίμετρο, για να υπάρχει σιγουριά», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή