Σταθερό βλέμμα προς Κεντροαριστερά από τον κ. Αλ. Τσίπρα

Σταθερό βλέμμα προς Κεντροαριστερά από τον κ. Αλ. Τσίπρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας να πατάει σε δύο βάρκες, της ευρωπαϊκής Αριστεράς από τη μία και της σοσιαλδημοκρατίας από την άλλη, ο Αλ. Τσίπρας είχε χθες θερμό τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, ευχήθηκε στον σοσιαλιστή πολιτικό «καλή επιτυχία» στον προεκλογικό αγώνα που διεξάγει για την ηγεσία της Κομισιόν, κρατώντας σταθερά ανοιχτές τις πόρτες για μελλοντικές συνεργασίες και συγκλίσεις, μετά τις εκλογές, με τη σοσιαλιστική πτέρυγα. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, το επανέλαβε ευθέως απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθηση πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο αφενός «απέναντι στη ρητορική του εθνικισμού και του ρατσισμού» και αφετέρου απέναντι στον «νεοφιλελευθερισμό». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «παρακολουθεί θετικά» όσους Ευρωπαίους σοσιαλιστές επιλέγουν για συνεργασία τις αριστερές δυνάμεις έναντι των συντηρητικών.

Από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα δεν έλειψαν οι αιχμές εναντίον της κ. Γεννηματά, καθώς ένα 24ωρο πριν είχε ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, στο οποίο έδωσε το «παρών» και ο κ. Τίμερμανς. Ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει υποστηρίξει δημόσια, εξήρε τη βοήθειά του ως «σημαντική», προσθέτοντας πως «μερικές φορές πρέπει να αποδεικνύουμε ότι η διαφορά μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών είναι στην ουσία πολιτική και όχι μόνο στα λόγια», κάτι που πήγαινε… συστημένο στη Χαρ. Τρικούπη για τη στάση της έναντι των Πρεσπών. Πηγές άλλωστε του Μαξίμου τόνιζαν στην «Κ» πως η κ. Γεννηματά εκτέθηκε τελικά από τον κ. Τίμερμανς, ο οποίος κάθε άλλο παρά αρνητικός εμφανίστηκε έναντι των «προοδευτικών» συγκλίσεων.

Οσο εύκολο είναι, πάντως, για τον κ. Τσίπρα να επικαλείται τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα ενώπιον ξένων αξιωματούχων, τόσο η ένταση στο εσωτερικό αναπυροδοτείται αδιαλείπτως. Τελευταίο κρούσμα η διακοπή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη Βέροια, η οποία τροφοδότησε νέα αντιπαράθεση. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σημείωσε (Twitter) πως «οι χρυσαυγίτες που φώναζαν χθες προδότη τον Κ. Μητσοτάκη ήταν οι ίδιοι που πριν από λίγες ημέρες έλεγαν προδότη τον Ν. Παππά. Τότε, Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ αβαντάριζαν τις δήθεν αυθόρμητες πατριωτικές αντιδράσεις. Να βάλουν μυαλό και να πάψουν να χαϊδεύουν τον φασισμό». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Τζανακόπουλος – Παππάς. Από την Πειραιώς, αρμόδιες πηγές απαντούσαν σε επίσης υψηλούς τόνους: «Η υπεύθυνη πατριωτική στάση της Ν.Δ. για το Σκοπιανό είναι προφανές ότι ενοχλεί τις ακραίες δυνάμεις, προς θλίψη του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στην άνοδό τους», προσθέτοντας πως «ενοχλούν και την κυβέρνηση, γιατί γκρεμίζει το αφήγημά της ότι οι διαμαρτυρίες σε βάρος της είναι δήθεν υποκινούμενες από τη Ν.Δ.», υπογράμμιζαν «γαλάζιες» πηγές.

Ο Πάπας και το Νομπέλ Ειρήνης

Τέλος, στο Μαξίμου είδαν με ικανοποίηση την αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα τον πρότεινε για το Νομπέλ Ειρήνης, με επίκεντρο το προσφυγικό και τη φράση του: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι πάνω από κάθε συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή