Σέλφι και αγκαλιές στη Βόρεια Μακεδονία

Σέλφι και αγκαλιές στη Βόρεια Μακεδονία

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με το βλέμμα στραμμένο στο πολιτικό τους ακροατήριο, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες κινούνται  στον αστερισμό των εκλογών, οι κ. Aλέξης Τσίπρας και Ζόραν  Ζάεφ  επεχείρησαν  με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, συνοδεία επιχειρηματιών, στα Σκόπια, επικοινωνιακή μεγιστοποίηση  των οφελών από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στις δηλώσεις τους δεν εφείσθησαν χαρακτηρισμών του τύπου «γράφουμε Ιστορία» (Ζάεφ), «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» (Τσίπρας), ενώ εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως με τις υπογραφείσες  επιμέρους συμφωνίες –έξι τον αριθμό– οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε νέα εποχή και η Ελλάδα εξελίσσεται σε «μέγα ευεργέτη» της Βόρειας Μακεδονίας, υποσχόμενη επενδύσεις, ασφάλεια και ευρωπαϊκό μέλλον.

Ολα αυτά, με μεγάλους απόντες τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκο Κοτζιά και Nίκολα Ντιμιτρόφ.

Και ο μεν κ. Ντιμιτρόφ απουσίαζε σε ταξίδι στις ΗΠΑ με τον κ. Κατρούγκαλο, ο κ. Κοτζιάς, όμως, έμελλε να μη ζήσει τις στιγμές ευφορίας των κ. Τσίπρα και Ζάεφ.       

Οι οποίοι, σε απευθείας μετάδοση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα και απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση  για το πώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να αφήσουν την  υλοποίηση της συμφωνίας στους κ. Μητσοτάκη και Μίτσκοσκι (VMRO  DPMNE),  που τάχθηκαν εναντίον της,επιχείρησαν να προκαταλάβουν την αντιπολίτευση (τους).

«Ο ίδιος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, παρά τη διαφορετική θέση που έχει εκφράσει, έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να  αμφισβητήσει στο μέλλον αυτή τη συμφωνία από όποια θέση και αν βρεθεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι δημοκρατίες έχουν κανόνες,  τα κυρίαρχα  Κοινοβούλια ψηφίζουν και οι συμφωνίες που εγκρίνονται κυρώνονται και  δεσμεύουν με βάση το διεθνές δίκαιο τις χώρες και τις κυβερνήσεις στο διηνεκές, στο μέλλον».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Ζάεφ  δήλωσε πως «δεν θα υπάρξει πολιτικός που θα προβεί σε πράξεις εναντίον της θέλησης του λαού» για να  προβλέψει ότι «ο Μίτσκοσκι και ο Μητσοτάκης  με την πάροδο του χρόνου  θα στηρίξουν τη συμφωνία αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν».

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας ανέφερε πως θα παρέχουμε «τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη» και δεν αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Τα Σκόπια είχαν προσδώσει χαρακτηριστικά  σόου  στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα, την πρώτη, επισήμως, Ελληνα πρωθυπουργού –ο κ. Σημίτης είχε μεταβεί το 2001 συμμετέχοντας στη  διάσκεψη των ηγετών της ΝΑ Ευρώπης και είχε συναντηθεί με την τότε ηγεσία της χώρας–, με τον Ζάεφ να επιδιώκει να περάσει στους συμπατριώτες του, που στις 21 Απριλίου προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου, το μήνυμα ότι η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει, όπως είχε υποσχεθεί, επενδυτές –137 ανακοινώθηκε ότι συνόδευαν τον κ. Τσίπρα– και χρήμα για να αναπτυχθεί η οικονομία.

Σέλφι και αγκαλιές στη Βόρεια Μακεδονία-1

Δεν έλειψαν, μαζί με τις φιλοφρονήσεις και τις διακηρύξεις για τα καλά της συμφωνίας όσον αφορά τη σταθερότητα ακόμα και της Ανατολικής Μεσογείου, πλην των Βαλκανίων και της Ευρώπης, οι  selfies  και οι θερμοί  εναγκαλισμοί μπροστά στην κάμερα, καθώς και οι προσφωνήσεις σε πρώτο πρόσωπο μεταξύ των δύο ηγετών.

Μάλιστα, ο κ. Ζάεφ, σε μια κίνηση που θεώρησε ότι θα τον φέρει «πιο  κοντά» στον «φίλο Αλέξη»,  όταν ανέβηκε στο βήμα του forum έβγαλε τη γραβάτα…

Δέκα υπουργοί συνόδευαν τον Ελληνα πρωθυπουργό και συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας. Μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν ήταν και αυτές περί αμυντικής συνεργασίας, που περιλαμβάνουν την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλά και την υποστήριξη της εναέριας κυκλοφορίας της από τα ραντάρ του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη, η τροποποίηση των σχολικών εγχειριδίων, η διάνοιξη μεθοριακής διόδου στους Προμάχους της Πέλλας, η αναβάθμιση σε πρεσβείες των σημερινών γραφείων σύνδεσης των δύο χωρών.

Στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα πάντως, στη Θεσσαλονίκη σημειωνόταν νέα μικρής έκτασης ένταση λόγω της παρουσίας του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση της δημοκρατίας. Εντός της αίθουσας μια γυναίκα φώναξε, απευθυνόμενη στον κ. Βούτση, πως «εσείς που ψηφίσατε τη προδοσία των Πρεσπών θα πληρώσετε», ενώ έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης υπήρξαν αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους.

«Fake news με τα εμπορικά σήματα»

Εντός του Μαΐου πρόκειται να συγκροτηθεί η επιτροπή που θα αναλάβει τη διευθέτηση του θέματος των εμπορικών σημάτων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του επιχειρηματικού forum που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα Σκόπια. Θα απαρτίζεται από ειδικούς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ θα καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός, με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει γύρω από τις ετικέτες προϊόντων στις διεθνείς αγορές τα οποία φέρουν το όνομα «Μακεδονία», έκανε λόγο για «fake news», καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα δεν ανέκυψε με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά προϋπήρχε, και τώρα οι δύο πλευρές προσπαθούν να το λύσουν.

Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε αιχμές εις βάρος επιχειρηματιών οι οποίοι, ενώ εμφανίζονται, όπως ανέφερε, πολέμιοι της συμφωνίας και αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την αποστολή στα Σκόπια, «κάνουν τώρα δουλειές» στη Βόρεια Μακεδονία. Επ’ αυτού υπήρξαν παραδείγματα εκπροσώπων επιχειρήσεων κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα και φορέων που δεν πήραν μέρος τελικά στην αποστολή, γεγονός που αποδίδεται στο κλίμα κατά της συμφωνίας που κυριαρχεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στο forum o πρωθυπουργός απέρριψε τον χαρακτηρισμό «απόβαση» για την άνοδο Ελλήνων επιχειρηματιών μαζί του στα Σκόπια, αναφέροντας πως «ήρθαμε για να ενδυναμώσουμε σχέσεις ισότιμης συνεργασίας και να υπερβούμε εμπόδια που υπήρχαν».

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά μνημονίων για θέματα οικονομικής συνεργασίας. Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι στο άμεσο μέλλον θα συζητηθεί το θέμα της κατάργησης της διπλής φορολογίας, η οποία αποτελεί αντικίνητρο για τις ελληνικές επενδύσεις. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ελληνική πλευρά θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια μέσω αναπτυξιακού μπάτζετ της τάξης των 200.000.000 ευρώ (πρώην ΕΣΟΑΒ) και θα ενισχύσει τις ελληνικές επενδύσεις. Εξήγγειλε επίσης τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα ελέγχει την πορεία των οικονομικών συνεργασιών.

Απευθυνόμενους στους Ελληνες επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ τους κάλεσε να επενδύσουν άφοβα στη χώρα του, τονίζοντας πως το άριστο, όπως το χαρακτήρισε, κλίμα που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνησή του υλοποιεί στην οικονομία και στον κρατικό μηχανισμό, θα διευκολύνουν το έργο τους.

Η προσκείμενη στην αντιπολίτευση εφημερίδα Nova Makedonija, με αφορμή την επίσκεψη, προέβη σε δηκτικά σχόλια για τους Ελληνες επιχειρηματίες, διερωτώμενη κατά πόσον μπορούν να βάλουν τα λεφτά τους στη Βόρεια Μακεδονία, τη στιγμή που η χώρα τους ψάχνει αλλού επενδύσεις. Οι Ελληνες επιχειρηματίες προσπάθησαν να κάνουν κάποιες επαφές με ομολόγους τους της γείτονος, ωστόσο δεν υπήρξαν πληροφορίες ότι έκλεισαν δουλειές. Απεναντίας, ακούστηκαν σχόλια για «πρόχειρη διαδικασία, που δεν επέτρεπε να γίνουν σοβαρές κουβέντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή