Προβάδισμα Κεντροαριστεράς στην Ισπανία

Προβάδισμα Κεντροαριστεράς στην Ισπανία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τα κεντροαριστερά κόμματα της Ισπανίας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία της Βουλής στις εκλογές της 29ης Απριλίου, αν και αυτό δεν είναι βέβαιο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα κεντροδεξιά κόμματα δεν συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών για να κυβερνήσουν τη χώρα. Η πόλωση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών και όλες οι ενδείξεις είναι πως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί η έκβαση της αναμέτρησης. Το κρατικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών εκτιμά ότι οι σοσιαλιστές μαζί με το Podemos και άλλους συμμάχους θα συγκεντρώνουν περίπου 157 ώς 181 έδρες.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι πως θα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των 350 εδρών (δηλαδή πάνω από 175). Δεν αποκλείεται, όμως, να μην μπορούν να κυβερνήσουν μόνοι τους και να χρειαστεί να συνεργαστούν με τα περιφερειακά κόμματα είτε της Καταλωνίας είτε της Χώρας των Βάσκων, μια διαδικασία που θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις. Στον αντίποδα το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 66-76 έδρες και το κεντροδεξιό Ciudadanos 42-51. Τέλος, το ακροδεξιό Vox αποσπά 29 ως 37 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι τα συντηρητικά κόμματα είναι αδύνατο να σχηματίσουν βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό. Μία συμμαχία των Ciudadanos με τους σοσιαλιστές θα μπορούσε θεωρητικά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ο ηγέτης των πρώτων όμως, Αλμπερτ Ριβέρα, έχει αποκλείσει μια τέτοιου είδους συνεργασία. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους παραμένουν αναποφάσιστοι σχεδόν δύο εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες, ενώ οκτώ και πλέον τοις εκατό των ερωτηθέντων απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις, επιβεβαιώνοντας τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή