Ευ. Αποστολάκης: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση της Γερουσίας για τις τουρκικές παραβιάσεις

Ευ. Αποστολάκης: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση της Γερουσίας για τις τουρκικές παραβιάσεις

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που προτάθηκε στο Κογκρέσο αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις και το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο δήλωσε ότι «Είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα σαν ένα πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδας. Θεωρώ ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικάνικο κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις εναέριες παραβιάσεις που γίνονται σε όλο το Αιγαίο και την Κύπρο από την Τουρκία. Νομίζω πως αυτό πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνουμε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας επιβραβεύεται και η προσπάθεια της να διατηρήσει την ηρεμία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή έχει διατηρήσει την Ελλάδα σε ένα πολύ αξιόπιστο δρώντα στον χώρο της Αμυνας».

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως «Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της αρχής που έχει γίνει με τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που σημαίνει πως αυτός ο διάλογος είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδικασία εφαρμογής».

Ο ΥΕΘΑ σχολιάζοντας την είδηση πως η Τουρκία επισπεύδει την εξοπλισμό της με τους πυραύλους S-400 από την Ρωσία είπε: «Μας ανησυχεί από την πρώτη φορά που μας ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για την γείτονα χώρα, την οποία δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως λένε οι Τούρκοι. Βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, λόγω των S-400, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τις απόψεις μας τις έχουμε καταθέσει και περιμένουμε μια καλύτερη εξέλιξη».

Επίσης, ο κ. Αποστολάκης απάντησε στις αιχμές του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά, λέγοντας ότι: «Οι αρχηγοί πρέπει να προστατεύονται ως το τέλος γιατί είναι θεσμοί. Όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει ως το τέλος όλους τους αρχηγούς, έτσι και τώρα πιστεύω ότι οι αρχηγοί πρέπει να υποστηρίζονται ως το τέλος της θητείας τους και τότε θα κριθούν από το έργο τους. Είναι μια άσχημη διελκυστίνδα που πρέπει να σταματήσει».

Τη διοργάνωση της έκθεσης DEFEA – Defence Exhibition Athens, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, η εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων ROTA ΑΕ και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Metropolitan EXPO, 22 έως 24 Ιουνίου 2020.

Η DEFEA, που θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία αλλά και σε εκδήλωση με ευρύτερη περιφερειακή εμβέλεια για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αμυντικά συστήματα ξηράς, θάλασσας και αέρα σε ένα απόλυτα εξειδικευμένο κοινό από την ελληνική και διεθνή κοινότητα.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον χαιρετισμό τόνισε ότι η DEFEA είναι μια έκθεση που λείπει χρόνια από την Ελλάδα και έρχεται να αναδείξει και να προβάλει τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Με την έκθεση αυτή συμβάλουμε επίσης στο να αναδειχθούν οι εξελίξεις που συντελούνται στον παγκόσμιο χάρτη της αμυντικής βιομηχανίας, και φέρνουμε την αμυντική μας βιομηχανία στο προσκήνιο και την βοηθούμε να βρει την θέση της σε αυτό το χάρτη» δήλωσε ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας πως: «Παράλληλα ενισχύουμε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μέσω της σύναψης νέων επιχειρηματικών συμφωνιών και την διασύνδεση τους με την διεθνή αγορά. Έτσι ενισχύουμε άμεσα την ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνουμε την πορεία της επανάκαμψης της».

Η Ελλάδα λόγω της γεωστατικής της θέσης υποχρεούται να διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και για να γίνει αυτό χρειάζεται ισχυρή αμυντική βιομηχανία σημείωσε ο κ. Αποστολάκης και στη συνέχεια δήλωσε ότι «έχουμε καταφέρει με στοχευμένες κινήσεις να αποδείξουμε περίτρανα πως οι σχέσεις Ενόπλων Δυνάμεων και εταιρειών παραγωγής αμυντικού υλικού δεν είναι μια σχέση εξάρτησης, είναι μια σχέση σεβασμού, συνεργασίας και διαφάνειας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή