Και επίσημα στην πρωτοβουλία 16+1 η Ελλάδα

Και επίσημα στην πρωτοβουλία 16+1 η Ελλάδα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ. Τη δέσμευση της Κίνας ότι θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις και το δίκαιο εμπόριο διατύπωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Ε.Ε. ότι η χώρα του παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού με τις τεράστιες επενδύσεις της στη Γηραιά Ηπειρο. Εγκαινιάζοντας την ετήσια σύνοδο μεταξύ των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας, ο Λι ανακοίνωσε τη συμμετοχή της χώρας μας στην πρωτοβουλία των 16+1, όπως έχει ονομαστεί στο πλαίσιο της αναβίωσης του Δρόμου του Μεταξιού.

Η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρους μέλους στην πρωτοβουλία 16+1 θα προσδώσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Κίνα. Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη –και ενίοτε συμπληρωματική– δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την «πρωτοβουλία μιας ζώνης». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αναμένεται να συμμετάσχει σε σύνοδο στις 27/4 στο Πεκίνο, που θα έχει στο επίκεντρο την πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (BeltandRoadInitiative, BRI, πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Η ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών και της επίλυσης του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετάσχουμε ως πλήρες μέλος, εφόσον η Βόρειος Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα. Το Πεκίνο έχει δημιουργήσει ένα ταμείο τριών δισ. δολαρίων και έχει ανακοινώσει μια πιστωτική γραμμή ύψους 10 δισ. δολαρίων για τις 16 χώρες της περιοχής. Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς υποστήριξε πως μέσα σε λίγο χρόνο η πρωτοβουλία οδήγησε στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων και προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή