ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: 9 μονάδες μπροστά η Ν.Δ.

Ευρωεκλογές: 9 μονάδες μπροστά η Ν.Δ.

Προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές καταγράφει η πρώτη σχετική μέτρηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά μεταξύ 18-20 Απριλίου σε δείγμα 1.010 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. καταγράφεται στο 31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στο 22%. Την τρίτη θέση μοιράζονται, με 7,5% έκαστο, το ΚΙΝΑΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται ως το τελευταίο κόμμα που επιτυγχάνει επίδοση (5,5%) η οποία επιτρέπει την ανάδειξη ευρωβουλευτών. Ακολουθούν οκτώ κόμματα που καταγράφουν επιδόσεις από 1% έως 2,1% (κατά σειρά, Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μέρα 25, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, Ενωση Κεντρώων, Ελληνική Λύση), ενώ συνολικά 17% καταγράφονται ως αναποφάσιστοι (12,5%) ή να ψηφίζουν λευκό, άκυρο και αποχή (4,5%). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, το ποσοστό των συμμετασχόντων που δήλωσαν βέβαιοι για την επιλογή που θα κάνουν στην κάλπη την Κυριακή των ευρωεκλογών. Σε ποσοστό 82% δηλώνουν «πολύ» και «αρκετά» βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν αυτό που απάντησαν στη συγκεκριμένα δημοσκόπηση. Μόλις 3% δηλώνει λίγο ή ελάχιστα βέβαιο και 6% μέτρια.

Σταθερά υψηλή παραμένει και η διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη μηνιαία δημοσκόπηση που κάνει η Pulse για να καταγράψει τις τάσεις στην πρόθεση ψήφου σε πιθανές βουλευτικές εκλογές. Με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 32,5%, όσο και τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23% (από 22,5%). Ανατροπή παρουσιάζεται στην τρίτη θέση, με το ΚΙΝΑΛ στο 8% (από 7,5%) και τη Χρυσή Αυγή να ακολουθεί με 7,5%, διατηρώντας το ίδιο ποσοστό. Το ΚΚΕ καταγράφεται πέμπτο κόμμα με 5,5%, με ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο (6%). Ακολουθούν, εκτός Βουλής: Ελληνική Λύση (2,4%), Ενωση Κεντρώων (1,7%), ΑΝΕΛ (1,4%), Ποτάμι (1,3%), ΛΑΕ (1,3%), Πλεύση Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%. Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 11,5%.

Ενδεικτική της επιφυλακτικής στάσης που επικρατεί στην κοινή γνώμη, σε σχέση με ορισμένα ζητήματα της επικαιρότητας, είναι η απάντηση που δίνουν οι συμμετασχόντες στο ερώτημα για το αν θα επηρεαστεί η ψήφος τους στις εθνικές εκλογές από τις στοχευμένες παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ποσοστό συνολικά 64% απαντά αρνητικά (μάλλον όχι και σίγουρα όχι), ενώ μόλις 23% απαντά θετικά (μάλλον ναι και σίγουρα ναι). Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει η κοινή γνώμη και στο ερώτημα περί των υποθέσεων διαφθοράς με εμπλοκή και πολιτικών. Το 53% απαντά ότι δεν θα επηρεαστεί όταν έρθει η ώρα να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές. Με «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 34%. Η παράσταση νίκης παραμένει, επίσης, σταθερά υπέρ της Ν.Δ. (60%), όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία (36% έναντι 26%). Η Ν.Δ. παρουσιάζει, επίσης, υψηλότατη συσπείρωση με 83%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 54%. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι απευθείας διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. αγγίζουν το 14%, ενώ ακολουθούν εκείνες προς το ΚΙΝΑΛ με 7%.